Online kukoricás receptek

  •  
  •  
  •  

A nyár egyik slágere a kukorica, amely egyszerűen főzve, sütve, vagy különböző ételekhez adva gazdagítja étlapunkat. Néhány ötlet a sokoldalú felhasználáshoz.

Kukoricával töltött uborka
Hozzávalók:
2 db fürtös uborka
10 dkg reszelt sajt
3 cső morzsolt kukorica
1 db tojás
1 fej apróra vágott hagyma
1 csokor vágott kapor
3 evőkanál beáztatott árpapehely
4 evőkanál olaj
Só, őrölt bors
3 evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, hozzákeverjük a kukorica ¾-ét, a kaprot, árpapelyhet, és a félbevágott uborkák kikapart belét. Ledaráljuk az egészet. Belekeverjük a tojást és a fűszereket. Megtöltjük az uborkákat, és a tetejére szórjuk a megmaradt kukoricát. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy kis tepsit, beletesszük az uborkákat, és megszórjuk reszelt sajttal. Pirosra sütjük a sütőben. Tálalhatjuk sült burgonyával, rizzsel, és salátával. Vagy készíthetünk hozzá kapormártást is.
Paradicsomos kukorica saláta
Hozzávalók:

4 cső morzsolt, főtt kukorica
2 db paradicsom
1 csomag vágott újhagyma
1 liter passzírozott paradicsom
2 evőkanál ketchup
1 evőkanál búzakorpa
Só, Bazsalikom, édesítőszer
A passzírozott paradicsomot, ketchupot, búzakorpát, fűszereket jól kikeverjük. Hozzákeverjük az újhagymát, és a kukoricát. A tetejére, cikkekre vágott friss paradicsomot teszünk.
A főtt kukoricát nagyon sok ételhez felhasználhatjuk:
Leveseknél: zöldségleves, kukorica leves, kukorica krémleves
Köreteknél: Kukoricás rizs, kukoricás galuska, kukoricás rakott tészta, vagy burgonya. Párolt kukorica köret különféle zöldfűszerekkel, ízlésünknek megfelelően, változatosan készíthető.
Salátáknál: ecetes kukorica saláta lila hagymával, vagy majonézes változatban. Keverhetjük más saláta alapanyagokkal is.
Sós süteményekbe: készíthetünk kukoricával töltött leveles tésztát kosárka formában, kukoricás rétest, kukoricás pogácsát. A kukoricaszemeket vagy egyben, vagy ledarálva használhatjuk.
Kukoricaliszt
Aki szereti a kukorica ízét, a tésztába még tehet kukoricalisztet a töltelék mellett is.
Sűrítéshez is felhasználhatjuk, leves, főzelék, mártás, vagy uzsonnakrémek készítésénél.

Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus