Önnek is joga van tudni

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban valótlan, illetve a valóságot súlyosan eltorzító állítások, nyilatkozatok jelentek meg különböző fórumokon. Ezek a hamis állítások megtévesztik az embereket és lejáratják Újpestet. Újpest önkormányzatának kötelessége megvédeni a település jó hírét, és biztosítani az újpestiek hiteles tájékoztatását. Ezért az alábbiakban szembeállítjuk a tényeket a valótlan állításokkal.

TÉNY
Dr. Kató Balázs szerződésének meghosszabbítása Trippon Norbert (MSZP) gazdasági alpolgármestersége idején történt.

Dr. Kató Balázsnak 2006. decembere óta van szerződése az újpesti önkormányzattal. 2010. augusztus végéig alpolgármesterként Trippon Norbert felügyelte a gazdasági területet, a költségvetésbe maga terveztette be és szerepeltette külön soron Kató Balázs szerződését. A szerződés meghosszabbítása még Trippon Norbert alpolgármestersége idején történt. Ezt a szerződést az új városvezetés megörökölte. Amennyiben Trippon Norbert számára mégis meglepetéssel szolgál, hogy gazdasági alpolgármestersége idején a költségvetési előterjesztésben az ő aláírásával szerepelt Dr. Kató szerződése, az is csak azt bizonyítja, hogy nem látta el megfelelően a munkakörét.

VALÓTLANSÁG
“Mondják, a hála nem politikai kategória. Ennek ellentmond az az újabb újpesti botrányos ügy, amely Wintermantel Zsolt polgármester körül kezd kibontakozni. Kiderült, hogy a Derce Tamáshoz köthető Újpestért Egyesület vezetője, Dr. Kató Balázs, az önkormányzattal kötött ügyvédi megbízási szerződése 2010. októberben lejárt volna, azonban azt júniusban további négy évre meghosszabbították és megemelték.(…) A szerződés módosítását követően, az Újpestért Egyesület nevében, Dr. Kató Balázs bejelentette, hogy az egyesület Wintermantel Zsoltot támogatja polgármester-jelöltként.” (Népszava)TÉNY
Dr. Vitáris Editet még a szocialista alpolgármester javasolta címzetes főjegyzőnek.

2007. januárjában az akkori szocialista alpolgármester, Szalkai István előterjesztésére a képviselőtestület egyhangúlag (valamennyi megválasztott képviselő támogatásával) megszavazta, hogy terjesszék fel Dr. Vitáris Editet címzetes főjegyzőnek. Ezt Trippon Norbert maga is megszavazta. A határozat végül nem került végrehajtásra, a felterjesztési szöveg nem készült el.Ezt észlelve döntött úgy most Újpest újonnan megválasztott polgármestere, hogy megerősítési szándékkal, a demokratikus szabályoknak megfelelően terjeszti ezt a Képviselőtestület elé.

VALÓTLANSÁG
„Ráadásul Wintermantel úr címzetes főjegyzőnek terjesztette elő, hogy kezdeményezzük, hogy legyen címzetes főjegyző Újpest jegyzője, Vitáris Edit, aki egyébként Wintermantel úr hatalmi törekvését a hivatalon belül teljes mértékben kiszolgálta.” Klubrádió, Trippon Norbert, 2011. 01. 28.TÉNY
Az új városvezetés biztosította az ingyenes tankönyvet minden újpesti általános iskolásnak.

Az előző, szocialista többségű képviselőtestület tavaly olyan rendeletet adott ki, mely csak egy évre szólt, így a most kezdődő tanévre senki sem kapott volna tankönyvtámogatást.Éppen ezért kellett az Önkormányzatnak a múlt heti ülésén új rendeletet alkotnia, amit egyébként az MSZP is megszavazott.

Ez alapján valamennyi újpesti általános iskolai diák számára nem csak az alapkönyveket, hanem teljes körűen valamennyi tankönyvet ingyenesen biztosítjuk. A támogatás költségvetési összege nem változik, sőt az ingyenesség kiterjed a nyelvkönyvekre is, amivel az MSZP alkotta eredeti rendelet nem is foglalkozott.

A szabályok szerint csak az Újpesten élő, és újpesti iskolába járó középiskolásoknak járt a támogatás, így ez igazságtalan volt, mert sokan a kerületen kívül jártak és nem kaphattak támogatást. Így az erre fordított összegek átcsoportosításra kerültek az általános iskolások tankönyveire.

A tankönyvtámogatás az Önkormányzat önként vállalt feladata, ezzel kívánja elismerni, hogy fontosak számára az újpesti diákok. Azon középiskolások, akik szociálisan rászorultak, természetesen igényelhetnek iskolakezdési támogatást.

Az új rendelet kiszűri azokat, akik nem újpestiként igényeltek támogatást maguknak, most valóban csak a kerületi gyerekek kapnak támogatást.

VALÓTLANSÁG
Trippon Norbert, az MSZP budapesti szervezetének elnökségi tagja szerint háromszor csap le a Fidesz költségvetési hóhérbárdja. Az ellenzéki politikus botrányosnak nevezte, hogy az újpesti városvezetés a tankönyv-támogatási rendszer megcsonkítására készül, így a tervek szerint a jelenlegi 5300 helyett ezután csak négyezer gyermek részesülhetne a támogatásból.”

(Független Hírügynökség, 2011.01.26.)