Operacsillagokra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Házy Erzsébet születésének nyolcvanötödik, Széki Sándor halálának huszadik évfordulója alkalmából emlékeztek a két operaénekesre a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében. Az évekig Újpesten élt művésznőre a város részéről Bertalan Tivadar képzőművész, díszlettervező, Újpest és Budapest díszpolgára emlékezett.

A november 25-én hétfőn megrendezett rangos eseményen az arany és ezüst generáció nagy énekesei, fiatal operisták, valamint polgármesterek, iskolaigazgatók, képviselők – Újpest részéről Hladony Sándor – is megjelentek. Hladony Sándor azok közül való, akik még emlékeznek arra a piacon található hentesüzletre, ahol Házy Erzsébet édesapja árult. A család a kitelepítések után  ugyanis Újpesten lelt otthonra, évekig éltek itt. Miután az operacsillag elköltözött, az újpestiek, főleg a művésznő fényképével ékesített húsüzletbe visszajáró vásárlók, még sokáig maguknak érezték a sikerét.

Az emlékesten Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Művészeti Főosztályának vezetője rövid megnyitójában a felvidéki születési Házy Erzsébet páratlan sikereit emelte ki, miután nem sokkal előtte a művésznő egyik emlékezetes szerepét vetítették le az operabarát közönségnek.

Ugyancsak Házy Erzsébetre emlékezett Bertalan Tivadar képzőművész, díszlettervező, Újpest és Budapest díszpolgára, aki sokszor dolgozott együtt vele, nem mellékesen pedig Újpest kulturális arculatának meghatározó egyénisége lett. A saját műveit is illusztráló sokoldalú, jó humorú képzőművész pályakezdő korából egy anekdotát elevenített fel az operacsillaggal kapcsolatban, a közönség csodálkozással vegyes derültségére.

Bertalan Tivadart követően az est hátralévő részében pályatársak a két művészhez pályafutásához, emlékezetes szerepeihez kapcsolódó operarészlettel, olykor pedig egy-egy, az ő identitásukat hűen kifejező verssel emlékeztek rájuk.

Mint ismert, Házy Erzsébet emlékét Újpest Önkormányzata egyik diákösztöndíjával, a kimagasló művészeti tevékenységért adható előadó-művészeti diákösztöndíjjal is őrzi. Ebben az elismerésben részesült az előző és az idei tanévben is a komolyzenében kimagasló sikereket elérő Vörösváry Ibolya és testvére, Vörösváry Márton.

MOA