Operatív törzs: a 40–49 éves korosztály a legérintettebb

  •  
  •  
  •  

A szokásos napi tájékoztatón Müller Cecília elmondta azt is, hogy az elhunytak átlagéletkora 76 év, a gyógyultaké pedig 40 év.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatójának elején Kiss Róbert rendőralezredes ismertette a szabályszegéseket: az elmúlt 24 órában 9 esetben intézkedtek a nem megfelelő maszkhasználat miatt a tömegközlekedési eszközökön, és 36 esetben üzletek, bevásárlóközpontok esetében. Bezártak egy vendéglátóhelyet is a zárva tartási szabályok kijátszása miatt. A kijárási tilalom megszegése miatt 295 személlyel szemben intézkedtek, ketten a kutyasétáltatás 500 méteres korlátozását hagyták figyelmen kívül.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss vírusadatok ismertetésével kezdett. Az új regisztrált fertőzöttek száma: 3806. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Mérséklődő ütemben ugyan, de a kórházban ápoltak száma emelkedő tendenciát mutat – fűzte hozzá Müller Cecília. Az egészségügyi dolgozók tesztelése is zajlik, az eredményeiről későbbiekben adnak tájékoztatást.

A tiszti főorvos elmondta: változik a járványgörbe. A 47. héten az előzőhöz képest 7%-kal kevesebb pozitív személyt regisztráltak. 54% köztük a nők, 46% a férfiak aránya. Az életkori eloszlás arányai hatodik hete közel azonosak, fogalmazott. A 40-49 évesek a legérintettebbek, 23%-a teljes fertőzötteknek innen kerül ki, vagyis több mint 40 ezren fertőzöttek meg ebből a korosztályból. A 65 év felüliek mintegy 16 százalékos reprezentációt találunk, míg a 15 év alatti korosztály 4,1 százalékkal képviselteti magát a fertőzöttek között. Az egy-két évesek körében a legalacsonyabb a fertőzöttségi szám, mindösszesen 141 főnél igazoltak fertőzöttséget. Az életkorral a fertőzöttek száma is nő: a 6-9 évesek körében 365 fő fertőzött, a 10-14 éves korosztályban pedig 968 igazolt fertőzött jut 100 ezer azonos korcsoportú gyermekre vetítve.

Az országos eloszlást illetően elhangzott, hogy a települések 91%-a már érintett, mindenütt regisztráltak már fertőzést. Budapesten 18,5%-ot, 12,6 százalékot Pest megyében. Békés, Somogy és Tolna megyében a legalacsonyabb a megbetegedési arány.

Az elhunytak átlagéletkora változatlanul 76 év, a gyógyultaké pedig 40 év.

Mi történik, ha valakit a mostani szűrés keretében pozitívra tesztelnek? Erre a kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az érintett személynek el kell különítenie magát, és megkeresnie a háziorvosát. Ezt követően indul a járványügyi kivizsgálás és a kontaktkutatás.

Arra a kérdésre, hogy ha egy tanár esetében kimutatják a fertőzöttséget, akkor bezárják-e az iskolát, elrendelik-e a digitális tanrendet az osztálya esetében, úgy felelt, hogy ennek eldöntése mindig az oktatási hatóság dolga a napi adatok fényében.

Egyelőre nem kezdődött el az influenzajárvány Magyarországon – válaszolta egy másik kérdésre Müller Cecília.

, ,