Operatív törzs: A hétvégén mindenki menjen a szabadba

  •  
  •  
  •  

Kiderültek az országos tesztelés részletei, Müller Cecília pedig az elmúlt napok fertőzöttségi adatait elemezte.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár szólalt meg. Az országos tesztelés részleteit ismertette: rendszeres lesz, és célzott tesztelési eljárás során 370 ezer embert tesztelnek le. A részvétel önkéntes. A tesztelés ma kezdődik, elsőként az egészségügyi intézményekben. Minden kormányhivatal mintavevő egységeket hoz létre. A tesztelésben az orvosi egyetemi hallgatók is segítenek. A kormányhivatalok biztosítják a szükséges járműveket, védőfelszereléseket. A tesztelésekre elsődlegesen hétköznapokon fog sor kerülni, a tesztmintavevőket is minden nap tesztelik.

Három harmincas fiatal is elhunyt

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra hivatalos statisztikáit. 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak.

Az eddig koronavírusban meghaltak átlagéletkora 76 év, de az elmúlt 24 órában sajnos 3 nagyon fiatal beteg is meghalt, ők 30, 31 és 34 éves fiatalok voltak, mindegyiküknek súlyos alapbetegsége volt. (Egyikük leukémiás volt, a 31 éves elhunyt alapbetegségénél heveny veseelégtelenséget jelöltek, míg a harmadik fiatal áldozat, egy 34 éves férfi alapbetegségeire vonatkozó adatok feltöltés alatt állnak.)

Az országos tiszti főorvos szerint az elmúlt napok fertőzöttségi adatai kicsit kedvezőbbek tűnnek, a fegyelmezett maszkviselés hatékony eszköz a járvány megfékezésére. A napi adatokból azonban nem állapítható meg, hogy a járvány lassult volna, erről legkorábban két hét múlva vonhatunk le következtetést.

471 szociális intézmény érintett

417 szociális intézmény érintett a koronavírus járványban, ezek között 6 olyan van, amely a járvány első hullámában is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka, 5940 pozitív a járvány kezdete óta, ez 6 százaléka az összes gondozottnak, közülük 1175 szorult kórházi ellátásra, 586 gondozott hunyt el. Az ápolóknak 1 százaléka lett koronavírusos, 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátásra.

Kérések

Müller Cecília elmondta: a cukorbetegek kétszer annyira veszélyeztetettek, ezért is emelte ki, hogy aki beteg, konzultáljon orvosával, még jobban figyeljen egészségére. Hozzátette: rizikófaktor a kóros elhízás is, ezért azt kérte, hogy a hétvégén mindenki menjen a szabadba, a higiénés szabályok betartása mellett. Mint mondta, az egyéni sportok sosem voltak megtiltva, most sincsenek.

A karácsonyiajándék-vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a zsúfoltságot, kérte Müller Cecília a közelgő ünnepekről szólva.

Kérdések

Arról, hogy mi számít alapos kézmosásnak, illetve a kézfertőtlenítés annak számít-e, a tisztifőorvos elmondta: a kettő nem ugyanaz, az alapos kellő ideig tart, és kiterjed a kéz teljes felületére. Hozzátette: vizsgálataik szerint a nagyujj mindig kimarad. Aki rendesen kezet mos, annak semmilyen fertőtlenítésre nincs szüksége. A fertőtlenítést hagyjuk arra az időszakra, amikor olyan dolgokat fogunk meg, amit sokan használnak

Az óvodák esetleges bezárása kapcsán mindig helyileg kell döntést hozni, attól függ, hány óvodai dolgozó bizonyul pozitívnak, ritkábban kerül sor a teljes intézmény felfüggesztésére, mondta el Müller Cecília.

Nem változtattak a protokollon, Magyarország továbbra is azt az elvet követi, hogy ha a halál okaként más, egyéb betegség van feltüntetve egy elhunytnál, de korábban diagnosztizáltak nála pozitív koronavírus-tesztet, akkor beszámítják a koronavírusban elhunytak közé.

, ,