•  
  •  
  •  

Nagy munkát végeztek az oltócsoportok, a Hősök terén jogellenesen demonstráltak.

A hétfői tájékoztatót Gál Kristóf ORFK-szóvivő kezdte. Elmondta, hogy a tegnap délben megtartott vendéglátós-tüntetés jogellenes volt, ezért intézkedett a rendőrség a helyszínen. A szervezőkkel szemben közigazgatási eljárás indult, hat személy ellen maszkhasználat elmulasztása miatt intézkedtek, ketten helyszíni bírságot kaptak, négy embert pedig feljelentettek.

A hétvégén összesen 607 ember egyáltalán nem, vagy nem megfelelően viselte a maszkot. A kijárási tilalom szabályait 1532 ember szegte meg – tette hozzá Gál Kristóf.

Az országos tisztifőorvos ismertette a járványügyi adatokat: eszerint 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 368 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 54, többségében idős, krónikus beteg. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília bejelentette, hogy lezárult a hétvégén az idősotthonokban lakók vagy ott dolgozók kampányszerű oltása, most következik a harmadik kör, ahol a 89 évnél idősebbeket oltják be, akik saját otthonukban élnek – mondta a tisztifőorvos. Ebben a háziorvosok a felelősek, ők döntik el, oltható-e az idős ember, aki kérte a vakcinát.

Az e heti oltási tervet át kell dolgozni, ugyanis a Moderna az ígért 18 ezernél kevesebb vakcinát szállított. Mint Müller Cecília elmondta, az oltási munkacsoport éppen ülésezik, hogy megoldják ezt a problémát.

Összesen 238 ezer embert oltottak már be, közülük 61 ezer ember már a második adagot is megkapta. A héten 85 ezer adag Pfizer-vakcinának kellene érkeznie, és további szállítmányt várnak a Modernától is.

, , , , , , ,