Operatív törzs: holnaptól oltanak a kínai vakcinával

  •  
  •  
  •  

Minden dokumentáció kész és engedélyezett, így már használható a Sinopharm oltóanyaga.

A keddi tájékoztatót Kiss Róbert, az ügyeleti központ rendőr alezredese kezdte, aki bejelentette, hogy az országgyűlés tegnap újabb kilencven nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet.

Ezután György István, az oltási munkacsoport vezetője következett. Elmondta, hogy az éjszaka érkezett 100 ezer darab Szputnyik V vakcina. Az uniós átlag felett járunk átoltottságban, 457 ezren kaptak eddig oltást, 206 ezren a második adagot is. Hozzátette: jó döntés volt, hogy más országokból vásároltunk vakcinát, ezen a héten 275 ezer ember kaphat kínai vakcinát. A következő napokban hatalmas előrelépést lehet tenni átoltottság terén, jövő hétre már 800 ezer beoltott lehet az országban.

Kiss Róbert a rendőrségi adatokat sorolta: hétfőn 137 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök helytelen maszkviselés, vagy annak teljes hiánya miatt. Két vendéglátóhely is a féléves bezárás sorsra jutott: Acsán és Kengyelben többen is italoztak egy-egy kocsmában.

Müller Cecília elmondta: teljesen világos, hogy tombol a harmadik hullám, folyamatosan nő a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma. Hozzátette, hogy a variáns mutáns törzsek sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek, mint a korábbi vírusok. Ennek folyománya, hogy a védelmi intézkedéseket továbbra is szigorúan be kell tartani.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta: azoknak is ajánlják a védőoltást, akik már megfertőződtek, mert a gyógyultaknak csak egy része rendelkezik megfelelő immunitással. Elmondta azt is, hogy előfordult olyan eset, amikor egy már beoltott személy is megfertőződött. A Pfizer vakcinája kapcsán megtudtuk, hogy allergiás sokk korábbi előfordulása esetén nem adják be, minden esetben az oltási útmutató szerint járnak el.

, , ,