•  
  •  
  •  

Csökken a napi esetszám, de maradniuk kell a korlátozásoknak. Nem dublőr, hanem maga Müller Cecília kapott oltást.

Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, ezúttal csak Kiss Róbert rendőr alezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos jelenlétével.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy csütörtökről péntekre virradóra 181 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség, 387-el szemben pedig a kijárási korlátozás megszegése miatt. Nyolcezernél több karanténellenőrzést végeztek, mobiltelefonos alkalmazással 1850 embert tudnak ellenőrizni – ismertette Kiss Róbert.

Müller Cecília elmondta a napi járványadatokat: eszerint 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos elmondta, hogy bár folyamatosan csökkennek a számok, egyelőre szó sem lehet arról, hogy a korlátozások enyhítésén lehessen gondolkodni.

Hosszú idő után újabb adatokat kaptunk arról is, hol milyen a vírus örökítőaránya a szennyvízben, ezzel ugyanis elég pontosan meg lehet jósolni, hol fog emelkedni jobban a fertőzésszám. Eszerint Győr, Pécs és Szombathely készülhetnek most komolyabb esetszám-emelkedésre.

Ezután rátértek az újságírói kérdések megválaszolására. Az egyik arra vonatkozott, hogy több étterem nyilvánosan jelezte, hogy hiába nem törlik el a korlátozásokat, akkor is kinyitnak, várható-e szankció ellenük? Kiss Róbert csak annyit válaszolt, hogy a korlátozások jelenleg február elsejéig tartanak, addig is legyünk szabálykövetőek, türelmesek.

Egy másik kérdés azt firtatta, van-e külön olyan vakcina, amellyel várandós kismamákat be lehet oltani? Müller Cecília elmondta, ilyenről nincs tudomásuk, de nem zárható ki, hogy a jelenleg ismert vakcinák valamelyike megfelelő: jelenleg azonban nem oltanak kismamákat.

Egy kérdés pedig azt szerette volna tudni, valóban Müller Cecília kapta-e meg az oltást az elhíresült fényképen: elterjedt ugyanis, hogy mindössze egy dublőr kapott vakcinát. A tisztifőorvos jelezte, szó sincs dublőrről, ő maga volt az: örült, hogy megkaphatta, és már meg is van a második adag beoltására szabott időpontja.

, , ,