•  
  •  
  •  

Sikerült kitenyészteni a brit mutációt, ami segít a magyar vakcina fejlesztésében.

Csütörtökön is tájékoztatót tartott az operatív törzs, amelyet a szokásoknak megfelelően Kiss Róbert alezredes kezdett a rendőrségi adatokkal. Megtudtuk tőle, hogy az elmúlt 24 órában 145 emberrel szemben intézkedtek a maszk nem-viselése miatt. A kijárási korlátozást 273 fő szegte meg, ám nem említette külön, hogy a kutyasétáltatók mennyien voltak ezek közül.

Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat: szerdáról csütörtökre 1410 új esetet regisztráltak, és 98 ember halt bele a koronavírusba. Kórházban 4049 embert ápolnak a vírus miatt, közülük 286 fő szorul lélegeztetésre. Müller Cecília kiemelte: ezek a számok még messze nem elégségesek ahhoz, hogy a novemberben bevezetett intézkedések esetében a lazításon, enyhítésen lehessen gondolkodni.

A tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 134 ezer ember kapta meg az oltást, közülük négyezren vannak olyanok, akik már az oltás második adagját is megkapták. Bár egyre többen vannak a gyógyultak, muszáj felgyorsítani az oltások beadását: ezzel kapcsolatban jó hír, hogy

az OGYÉI engedélyezte az orosz Szputnyik V, valamint az AstraZeneca vakcináját.

Az oltás még nem kezdődhet meg, mert további vizsgálatokra is szükség van, de ez így is előrelépés.

Müller Cecília bejelentette, hogy a háziorvosok hamarosan egy tájékoztató csomagot kapnak, mely egy oktatófilmet is tartalmaz. Erre azért kerül sor, mert a háziorvosok oroszlánrészt vállalnak majd a 89 év feletti korosztály beoltásában, és fontos, hogy minden kérdésre válaszolni tudjanak.

, , , , , ,