Operett a nyugdíjasok örömére

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata a szépkorúak kedvéért indította útjára Találkozások című programsorozatát, amelynek idei első eseménye egy térítésmentes operett-előadás, a Mária főhadnagy volt március 16-án, vasárnap a káposztásmegyeri Jégpalotában. A nemzeti ünnep gondolatköréhez kapcsoló operett főbb szerepeiben Kállay Borit, Geszthy Veronikát, Benkóczy Zoltánt láthatta a közönség. A produkció zajos sikert aratott az újpesti idősek körében is ezen a délutánon.

Újpesti nyugdíjasok siettek vasárnap a kora délutáni órákban a káposztásmegyeri Jégcsarnok felé, az önkormányzat által szervezett Találkozások sorozat idei első – térítésmentes – rendezvényére. Nemzeti ünnepünk hétvégéjére a Mária főhadnagy című operettel örvendeztették meg őket a szervezők. A Turay Ida Színház és a József Attila Színház közös produkciója, amelyet Bozsó József rendezett, igazi sztárparádét ígért a műfaj szerelmeseinek.

– A közösség attól közösség, hogy nemcsak hétköznapjai, hanem ünnepei is vannak. Mi, magyarok talán a legnagyobb ünnepünket tartottuk tegnap, amikor március 15-ére emlékeztünk. Most azért vagyunk itt, hogy az ünnep jegyében egy magyar témájú, sőt Lebstück Mária személyében egy Újpesthez erősen kötődő személy és élettörténete által ihletett Huszka Jenő darabot nézzünk meg, amely nekünk, újpestieknek különösen kedves – mondta el a rendezvényt megnyitó beszédében dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, aki örömmel konstatálta, hogy az őszi Találkozások rendezvényéhez képest közel másfélszer akkora közönség látogatott a Jégpalotába ezen a délutánon.

Remek szereposztás, ismert dallamok, romantikus történet, mindez borítékolta a sikert. Nem csoda, hogy közel kétezren voltak kíváncsiak az előadásra.
– Remek a műsor, nagyon jók a színészek, és gyönyörűen énekelnek. Sokan eljöttek ma, és ez nagyon jó – mondja egy nyugdíjas hölgy, Balázs Pálné az előadás első szünetében. – Az előadás nagyon tetszik, én nagyon szeretem az operettet. Ezeket a színészeket is jól ismerem, hiszen korábban sokszor láttam őket más színpadokon. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy itt lehetünk – mondja lelkesen egy másik hölgy, Tislérné Márti.

Egy nyugdíjas urat is találtunk a hallgatóságban, aki korábban maga is zenélt.
– Amikor az Orion Gyárban dolgoztam, még volt egy szalonzenekarunk, és  peretteket is játszottuk. Most nagyon érdekes hallani ugyanezeket a dalokat másként feldogozva – mesél korábbi éveiről az egyik szünetben Csikós Menyhért. Azt mondja, amikor jöttek erre, megdöbbentő volt a tömeg a villamoson már a Szent István téren: mintha egy futballmeccsre igyekeztek volna, annyian voltak. – Egyre többen és többen szálltak fel. Meglepett ez a tömeg. Voltam már itt egyszer-kétszer, de ennyi embert még soha nem láttam – tette hozzá mosolyogva az idős úr.

A többórás műsor hangulata magával ragadta a hallgatóságot, akik szinte végigtapsolták az egész előadást. Amikor hazafelé tartottak, sokan lelkesen találgatták, hogy vajon legközelebb milyen meglepetés vár majd rájuk a Találkozások programsorozatban.

G.R.