Orbán: a következő hat hét lesz kritikus

  •  
  •  
  •  

Bevizsgálják a Janssen-vakcinákat, 200-nál több halottja van a koronavírusnak tegnap óta. Ez volt még a Kossuth rádióban.

A szokott módon ma reggel is interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök. Az interjút a friss adatokkal kezdte, és bár az új fertőzöttek számát nem árulta el, azt megtudtuk, hogy 241 ember hunyt el a vírusban, 9400 felett van a kórházban ápoltak száma, akik közül 1117 beteg van lélegeztetőgépen. Sajnos 14 év alattiakat is érint a fertőzés, huszonheten vannak kórházban a koronavírus miatt, kettejüket lélegeztetni is kell.

Az iskolák teljes újranyitásának elhalasztásáról Orbán azt mondta: az „óvatosság és a fokozatosság miatt” döntöttek úgy, hogy a felsősök és a középiskolai tanulók csak májusban térjenes vissza az iskolákba. Az alsósokat azért engedik vissza, mert a tapasztalatok szerint „egy csoport jellemzően együtt csinálja végig a napot”, nincs keveredés annyira az osztályok között.

Természetesen így is fennáll az a lehetőség, hogy az adott intézmény igazgatójánál kérvényezhető az otthonmaradás. Az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak fogadja-e el.

Orbán Viktor bejelentette, hogy az eddigi szokásoktól eltérően most egy nyugati vakcinát is jobban meg fognak vizsgálni, mert riasztóak azok a hírek, amelyek a Janssen-vakcina kapcsán folyamatosan érkeznek. A bajokat ráadásul tetézi, hogy 580 ezer Janssen-vakcina most nem érkezik meg, de a kormány azon dolgozik, hogy ezt a mennyiséget valahonnan pótolja.

A miniszterelnök újra jóslásokba bocsátkozott: szerinte ha tartjuk az oltás jelenlegi tempóját, akkor „május végére, június elejére kint leszünk a vízből”.

Az interjú végén Orbán megígérte azt is, hogy a járványhelyzet vége után még több munkahely lesz Magyarországon, mint annak előtte. Elmondta, hogy a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitása nagyon fontos, és bátorította a vendéglátósokat is, hogy amint a 3 és fél millió oltás megvan, ezt tegyék is meg.

, , , , ,