Orbán elrendelte a veszélyhelyzetet

  •  
  •  
  •  

Kedd déltől életbe lép a veszélyhelyzet – jelentette be Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatón. A kormányfő elmondta, történelmi vízállás várható, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni.

képünk illusztráció (egyelőre)

Napra pontosan három évvel ezelőtt találkoztunk árvízvédelmi ügyekben Edelényben – emlékeztetett a miniszterelnök. Kifejtette, a kedden reggel felállított kormánybizottság áttekintette a helyzetet. Történelmi vízállás várható, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy az árvízi védekezés legnehezebb időszaka hétvégén várható. A víztömeg mérete olyan erejű, hogy a kormány minden energiáját a védekezésre kell, hogy fordítsa.

„Ma déltől el kell rendelni a veszélyhelyzetet. A költségvetési forrásokat megnyitottuk, a szükséges összeg rendelkezésre áll” – biztosított a kormányfő. Rögzítette, adott esetben 8000 katonát, 1400 vízügyes szakembert, 8000 katasztrófavédelmist és 3600 rendőrt is lehet mozgósítani. Jelezte, a belügyminiszterrel abban állapodott meg, hogy utóbbi intézkedés miatt nem kell átcsoportosítani sehonnan, az ország egyéb területein nem alakul ki veszélyhelyzet.

Orbán Viktor kijelentette, a gátmódosítási munkálatok folynak, valós esély van arra, hogy a medren belül sikerül tartani a vizet. A miniszterelnök több kéréssel fordult az állampolgárokhoz. „Kérünk mindenkit, hogy működjön együtt a közhatalmi szervekkel, így ugyanis mindenkit meg lehet majd védeni. Másodsorban, ha a veszélyzónában élők evakuálási terveket hallanak, akkor kérjük őket, hogy készüljenek fel az indulásra” – közölte a kormányfő. Hozzátette, szükség esetén akár egész településeket is ki lehet telepíteni, de erre kizárólag vészhelyzetben kerülhet sor. A miniszterelnök végezetül arra kérte az embereket, hogy lehetőség szerint vegyék ki a részüket a védekezésből.

Európa középső részén katasztrófahelyzet alakult ki

A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát.

forrás: mno.hu