Orbán: Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz

 •  
 •  
 •  

Szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor a közösségi médiában.

A miniszterelnök szerint az egészségügyet a kormány felkészítette a helyzetre, de az egészségügyi dolgozók is emberek, számuk és teljesítőképességük véges, a vakcináig pedig több hét van hátra.

“Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség”

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

“Ha az Országgyűlés pénteken megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be”

– tette hozzá.

“Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Este 8 órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való közlekedés és rendkívüli esetek kapnak”

– közölte a kormányfő, hozzátéve:

“Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék tarthatnak nyitva.”

Közölte továbbá, hogy:

 • Az üzletek, fodrászok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, a temetéseken csak 50 fő vehet részt. A szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tarthatják meg, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos – emelte ki a miniszterelnök.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni.
 • A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságú.
 • A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 százalékát az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.
 • Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intézkedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbíthatják, a rendelkezések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba.

“Nem lesz könnyű, de a vakcina már elérhető távolságban van, addig kell kibírni, addig is vigyázni kell az idősekre, betegekre, és be kell tartani a szabályokat. Ha összefogunk, együtt újra sikerülhet”

– zárta a videót Orbán Viktor.

, , , , , ,