Orbán: lehet, hogy kitoljuk a kijárási korlátozás időpontját

  •  
  •  
  •  

Hosszabban lehetnek majd nyitva a boltok, az iskolák április közepén nyithatnak újra. Ez volt még a miniszterelnöki interjúban.

A miniszterelnök ma reggel is a Kossuth Rádióba sietett az Operatív Törzs üléséről, így friss adatokkal szolgált: tegnap 275 ember halt bele a koronavírusba, kórházban 11823 ember van, akik közül 1480 főt kell lélegeztetni.

Orbán Viktor kitért arra, hogy mindenki nagyon fáradt és kimerült, de az egészségügyben van tartalék még bőven: 10 ezernél több kórházi ágy van szabadon, 1693 lélegeztetőgépet is azonnal be lehet vetni. Élőerővel is jól állunk, 500 önkéntes, valamint 1200 egészségügyi hallgató is dolgozik.

Azt nem tudtuk meg, hogy az egy hét múlva kezdődő húsvéti ünnep kapcsán lesznek-e enyhítések, csak utalt rá, hogy a járványügyi szakemberek szerint most semmilyen enyhítésről nem lehet szó, bár a szolgáltatókkal kapcsolatban „nagy harc volt”, de még át kell tekinteni a húsvét előtti időszakra vonatkozó részleteket.

Elmondta ugyanakkor, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatait meghallgatták a boltzár kapcsán, ennek részleteiről ma dönt az Operatív Törzs, holnap pedig bejelentik, mire jutottak. A legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy a boltokban csak korlátozott számú ember (10 négyzetméterenként egy fő) lehessen egyszerre. Ez a kormány szerint hosszabb nyitvatartást igényel, vagyis szó van arról is, hogy a kijárási korlátozás időpontját este tíz vagy tizenegy órára tolják ki.

Az oltások kapcsán a miniszterelnök bejelentette, hogy májusra a számítások szerint legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, és „annak az országnak, akinek ez a mennyiség hiányozni fog, nem lesz szabad nyara”. Nekünk szabad nyarunk lesz, ígérte meg a miniszterelnök.

Elmondta még, hogy a tagállamok átengedték Brüsszelnek a gyógyszergyártókkal való tárgyalási jogot.

„Rosszul döntöttünk, bár nem volt puskacső a homlokomhoz szorítva.”

–  mondta Orbán.

Arra kérte a várandós kismamákat, hogy ők is regisztráljanak, ők Pfizert vagy Modernát fognak kapni, ezzel ugyanis biztonságosan beolthatók.

Kitért az iskolák lehetséges újranyitására is: azt mondta, hogy ha a gyerekeket vissza akarjuk engedni az óvodákba és iskolákba, akkor elengedhetetlen, hogy a pedagógusokat beoltsuk. Április 19-én lehet újranyitás a közoktatásban, 102 ezer oktatási dolgozóból 20 ezer már be van oltva, a maradékot április 10-ig be akarják oltani, és „várni kell egy kicsit, hogy ez hasson.”

Arra a kérdésre, hogy látszik-e már a fény az alagút végén, Orbán megismételte, hogy szabad nyarunk lesz, de így is lesznek olyan rendezvények, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

, , ,