Orbán: tragédia történik, ha most nem zárunk

  •  
  •  
  •  

A virágboltok hétfőn még nyitva lehetnek, a bölcsődéket egyelőre nem zárják be. Itt vannak a miniszterelnöki bejelentések.

Azért kell most bezárni, mert ha nem tesszük, akkor tragédia történik – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját a miniszterelnök. Orbán Viktor rögtön közölte a friss adatokat: eszerint 6369 újabb fertőzöttel nőtt a betegek száma, 143-an haltak meg a koronavírusban.

„Az oltások körül van némi technikai zavar, de a teljes terv jól halad. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, és július elejére 8 millió beoltott lehet. Drámai kihívások lehetnek a kórházakban.”

– fogalmazott Orbán.

Bejelentette azt is, hogy a kerti munkákhoz beszerezhető termékeket árusító boltok nyitva maradhatnak, hétfőn pedig még a virágboltok is, hogy ők eladhassák a készleteiket, illetve hogy nőnap alkalmából megköszönthessük a lányokat és az asszonyokat. Az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki cikkeket árusító boltoknak azonban be kell zárniuk.

„A bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsoltunk, azt minden ágazatra kiterjesztjük. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket”

– jelentette be Orbán Viktor. Egyben kérte azt is, hogy az egzotikus helyekre tervezett luxusnyaralásokat most halasszuk el, mert az ilyen helyekről is be lehet hozni Magyarországra a veszélyesebb vírusmutánsokat, ahogy az több esetben már meg is történt.

Orbán ezután kitért a vakcinákra. Elmondta, hogy tudnak a felmerült technikai hibákról, és külön csoport áll fel azok kijavítására. Ezzel arra reagált, hogy van olyan, akit győri lakhelyéről Miskolcra hívtak oltani, valamint olyat is hívtak oltásra, aki éppen kórházban van.

„Eddig személyes ismeretség alapú volt az oltás, a háziorvosok ennek mentén frissítették az adatokat, de most át kell állni az adatalapú oltásra. Most az egész folyamatot leállítottuk, amíg kijavítjuk a hibákat.”

Elmondta, hogy a kínaiak pontosan tartják a szállításra vállalt határidőket, az oroszok majdnem teljesen pontosak, az uniós szállítások pedig tragikusak.

Kérdésre Orbán Viktor röviden válaszolt a néppárti frakcióból való kilépésre: azt mondta, ez egy szomorú történet, és sok sikert kívánt Manfred Weber frakcióvezetőnek, aki bejelentette, hogy beszélni akar a miniszterelnökkel.

A zárással kapcsolatban még elmondta, hogy most ugyan zárni kell, de szeretnék, ha ez csak március 15-ig tartana, és ezzel a zárással az ország most „befordult a célegyenesbe”.

, , ,