Orbán: veszélyes pillanatban vagyunk

  •  
  •  
  •  

Akkor lesz nyitás, ha letörtük a harmadik hullámot. Aki regisztrált, húsvétra be lesz oltva az ígéret szerint.

Ahogy minden péntek reggel, most is az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth rádióba Orbán Viktor. Elmondta, hogy a helyzet most újra súlyos, háromezernél több az új fertőzött, 110-en haltak bele a koronavírusba és négyezernél többen vannak kórházban.

„Ezek önmagukban sem jó számok, a tendencia pedig különösen rossz. Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk.”

– fogalmazott a kormányfő.

Már 391 ezer olyan ember van, aki legalább az első oltást megkapta, ez a szám pedig a számítások szerint nemsokára 441 ezerre növekszik. Innen pedig egy nagy ugrás jön: március elejére 1 millió 225 ezer, április elejére 2 millió 582 ezer beoltott lehet. A kormány arra törekszik, hogy aki eddig regisztrált, az húsvétig be is legyen oltva.

Kitért arra, hogy a magyar egészségügy „kivételesen erős”, ha arra lenne szükség, 20 ezer covidos beteget is el tudna látni.

„A tanulás nem csak a fiatal életkorra vonatkozik, és az egészségügy most jól vizsgázik”

– mondta erről.

Orbán Viktor hozzátette: egy nap alatt 120 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt. A nyitással kapcsolatban minél több ember véleményét meg szeretnék ismerni, de nyitás csak akkor lehet, ha a most tomboló harmadik hullámot letörtük.

Orbán ezután megemlékezett a V4 szövetség születésének harminc éves évfordulójáról. Úgy fogalmazott: maga a szövetség persze nem is ilyen új, a visegrádi országok együttműködése évszázadokkal korábban kezdődött.

„Alapvető magyar gazdasági érdek, hogy közvetlenül össze tudjuk kötni a magyar és lengyel gazdaságot minél szélesebb vonalakon. Ezeknek az útvonalaknak a megépítése az alapja a közép-európai sikereknek.”

– mondta a miniszterelnök erről.

, , ,