Orbán Viktor: SZJA-mentességet kapnak a 25 év alattiak

  •  
  •  
  •  

Hamarosan kezdhetik beoltani a 60 év feletti krónikus betegeket is, de ehhez a kínai vakcinára várnak.

Nagyon komoly vállalást tett a kormány 2022 elejére: Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy legkésőbb januártól mentesülnek a személyi jövedelemadó alól a 25 év alattiak.  

„Az intézkedés körülbelül 130-150 milliárd forintba fog kerülni, de fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak is segítsünk, ne csak a nyugdíjasoknak.”

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ügyben „nehéz tárgyalásai vannak” Varga Mihály pénzügyminiszterrel, de már eldöntötték a kérdést.

Elmondta azt is, hogy a februári nyugdíjak már egy hétnyi pénzzel többet tartalmaznak majd, ugyanis ekkor kezdik el visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit még tavasszal, a járvány első hullámának közepén ígért meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv első lépései között. Emellett elindították a valaha volt legnagyobb otthonteremtési és lakásfelújítási támogatást, de egy építőkocka még hiányzott, ez lett végül a 25 év alattiak adómentessége.

Orbán hozzátette, hogy a családokért felelős miniszter számolja, hol lehet az ésszerű határ, ez várhatóan az átlagfizetés lesz, eddig jár majd a mentesség. Kijelentette, hogy a kezdeményezés azért nem egyedülálló, Lengyelországban is van ilyen kedvezmény a fiataloknak.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy hamarosan megkezdődhet a 60 év feletti krónikus betegek beoltása. Ehhez azonban arra várnak, hogy a kínai vakcina megkapja az engedélyt, és megérkezzen Magyarországra, mert azzal 1,7 millió embert be lehet oltani. Orbán elmondta, hogy mindeddig hazánkban 105 728 embert oltottak be.

Orbán Viktor bár először azt mondta, hogy „most nincs itt a Brüsszelre mutogatás ideje” a vakcinákkal kapcsolatban, nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda a szerinte lassan dolgozó európai bürokráciának.

„Minden nap meghal több mint száz ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak”

– fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta, hogy a Pfizer vakcinájával is lehetne tömeges oltást végezni, de három kórház az elején nem tudta biztosítani a magas hűtési kapacitást, ami kell a vakcinához. Reméli, hogy azóta ez is megoldódott.

, , , , , , ,