„Óriási potenciál van ebben a klubban!”

  •  
  •  
  •  

Péntek délután 13:00 órakor hivatalos sajtótájékoztató keretében bemutatkozott az Újpest FC július 1-i hatállyal kinevezett ügyvezető igazgatója, dr. Bartha Csaba. A klubvezető elmondta, a feladata egy új szervezeti, működési rendszer felállítása. Nagy megtiszteltetésnek tartja a tulajdonosi kör felkérését, és igyekszik elősegíteni a klub hatékonyabb működését, mivel az Újpest FC óriási potenciált rejt magában.

Dr. Bartha Csaba ügyvezető igazgató:
– Óriási megtiszteltetésnek és felelősségnek tartom, hogy Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező klubjának az ügyvezető igazgatója lehetek. Gyorsan kellett döntenem, és ahogy már a debreceni lemondásom alkalmával is elmondtam, ha kapok egy olyan lehetőséget, amelyben megtalálom a kihívást, azonnal igent fogok mondani. Ez most elérkezett. Tradicionális, jól működő klubhoz kerültem, és annyit ígérhetek, hogy minden területen törekszem a még hatékonyabb működés kialakítására. Azt gondolom, hogy az Újpest FC hagyományai megkövetelik az eredményességet, de az utóbbi időben a csapat szereplése és a klub működése elmaradt a szurkolók által elvárt szinttől. Ennek okainak kiderítése lesz az elsődleges feladatom. A klubnál dolgozókkal már röviden elbeszélgettem délelőtt, amikor elmondtam, hogy nálam csak a teljesítmény számít. Az eredményekhez, rend, precizitás és pontos számonkérés szükséges – ezt mondatja velem a személyes sportmúltam is. Mindenkitől tudásának száz százalékát várom.
 
Ügyvezető igazgatónk a következőképpen foglalta össze a tervezett szervezeti változásokat, valamint saját szerepét a rendszerben:
– Ügyvezető igazgatónak neveztek ki, de változik némileg az eddigi szervezeti működés. Kovács Zoltán marad természetesen a klub sportigazgatója, akit nagyon tisztelek a labdarúgásban elért eredményei miatt, és tisztában vagyok azzal, hogy ő az újpesti futball egyik ikonja, de az alá-fölérendeltségi viszony fennáll köztünk. Ez nem azt jelenti, hogy lépten-nyomon bele fogok szólni a sportszakmai munkába, hanem csak annyit, hogy ő is, valamint a szakmai stáb is elszámolással tartozik nekem. Papíron úgymond a főnökük lettem, de a feladatokat közösen kell megoldanunk, én a magam részéről mindenben a szakma rendelkezésére állok, próbálok mindenben segíteni. Korábban egyébiránt dolgoztam már Mészöly Gézával a Vasasnál módszertani munkatársként, én is segítettem többek között az edzéstervek elkészítésében, tehát sportszakmai kérdésekben is tudok segíteni, ha szakmai vezetés igényli, de nem ez a főprofilom. Az Újpest FC tőkeerős klub a játékosok területén, azaz: a néhány magyar szinten sztárjátékos mellett fiatal tehetségek alkotják a csapat keretét, és nagyon fontos feladatunk, hogy úgy építsük fel őket, hogy a fiatalok értéke folyamatosan nőjön. Ez persze csak gazdasági megközelítés, de az világosan kitűnik belőle: a klub érdeke az, hogy az értékeit megtartsa, és csak akkor igazoljon valakit, ha képes megütni a szintet – ami hosszútávon nem kizárólag ingyen igazolható játékosok szerződtetését jelenti.
 
Dr. Bartha Csaba hosszú távra tervez, és megfogalmazta a főbb működési célkitűzéseket is:
– Természetesen, mint labdarúgást kedvelő ember, olvastam a médiában rendszeresen megjelent anyagi problémákról, ami, azt gondolom, nem mutat előre. Azt már most megígérhetem, hogy az a fajta siránkozás meg fog szűnni, ami a magyar futballra jellemző. Az őszinteség fontos, de siránkozás nem visz előre. A tulajdonosi körrel folytatott egyeztetés után, úgy látom, különösebb anyagi probléma nincs Újpesten. Ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges gazdaságilag stabilizálni a klubot – ezen fogunk teljes erőnkkel dolgozni –, és megpróbáljuk elérni azt, hogy az Újpest FC Kft., mint gazdasági társaság önfenntartó legyen. Ez nem lehetetlen, a Debrecennél is sikerült elérnünk, de ehhez kemény munka szükséges. Nagy segítséget várok az új adótörvénytől, amely lehetővé teheti az infrastrukturális feltételek javítását a stadionban, valamint szponzorok bevonása is enyhítheti a tulajdonosi kör terheit. És valahol itt ér össze a gazdasági, illetve a sportszakmai szál: a nemzetközi kupaindulásnak nemcsak sportértéke van, hanem financiális segítséget is nyújthat a klub működéséhez. Rövidtávon viszont egyelőre abban kell gondolkodni, hogy létre kell hozni egy működő rendszert, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, ahol a maximumot kell nyújtani. Ha ez nem valósul meg, az egész csak kidobott pénz. Hosszú távon gondolkodom Újpesten, rövidtávon ezt a folyamatot, nem is lehet megvalósítani. Abban viszont biztos vagyok, hogy óriási potenciál van ebben a klubban!
 
Dr. Bartha Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincs napirenden, hogy a tulajdonos értékesítse üzletrészét az Újpest FC Kft-ben.

(
www.ujpestfc.hu)