Öröklődő mesterség

  •  
  •  
  •  

A faesztergályos társaságot a mostani tulajdonos édesapja, Hajdu Pál alapította közel hét évtizede, azóta töretlenül működik Újpesten. Ma a cég vezetője Hajdu László faesztergályos mester és fia, Hajdu Gábor, a termékek értékesítését és az adminisztratív munkákat pedig – családi vállalkozás lévén – a feleség és édesanya, Hajdu Lászlóné látja el.

– Nem sok iparos van Újpesten, amelyik ennyi ideje működne, mint mi. Korábban már nagyapám is esztergálgatott, de vállalkozásként édesapám, Hajdu Pál indította el 1948-ban, ez pontosan tudható a falunkon látható mesterleveléből. Később, a szakmunkásiskola után én is letettem a mestervizsgát. Vállalkozásunk a kezdetek óta Újpesten működik, igaz, telephelyünk többször változott. A tapasztalat és a tudás generációról generációra öröklődik évtizedek óta – foglalja össze a kezdeteket Hajdu László.

Ma már a fi a, Gábor is végzett faesztergályos, bár időközben ez a képzésfajta teljesen megszűnt a szakiskolákban. A faesztergályos-termékskála teljes repertoárját megtalálhatjuk náluk: bútorlábak, fűszertartók, függönykarnisok, virágtartók, fogasok, bútorgombok, koloniáloszlopok, borosállványok, mézcsorgatók, ruhagombok, ami esztergált, azt mindent készítenek. Hogy haladnak a korral, az abból is látszik, hogy még Harry Potter varázspálcáját is megfaragják.

– Ma már nagyon kevés faesztergályos van, ezért megtalálnak minket a legkülönbözőbb felkérésekkel. Ráadásul megbízhatónak tartanak bennünket, tudják, hogy pontosan, időre elvégezzük a munkát. Dolgoztunk megrendelésre rendszeresen nagykövetségeknek, évtizedek óta a fi lmgyárnak is, így például a Hídember című produkcióhoz is kérték a segítségünket – meséli a mester.

Mint mondja, olyan munkát is elvégeztek, amelyet az országban senki más nem: hatalmas korinthoszi oszlopot rendeltek tőlük, amelyhez egy óriási esztergapadot kellett gyártaniuk, külön erre a célra. Végül elkészült a gigantikus, mintegy 2,5 méter magas díszlet, amelyet csak három ember tudott megemelni. Egy alkalommal a Manchester Unitednek ajándékoztak egy kupát, amelyet személyesen Alex Ferguson vett át. A kupa fatalpazatát Hajduékkal készíttették el.

A mester azt mondja, forgalmukon érezhető az olcsó importáruk miatti kisebb visszaesés, de úgy látják, a jó mestermunkának mindig lesz keletje.

– Az emberek sajnos nem mindig tesznek különbséget a kézi és a gépi munka között, pedig árban versenyképesek vagyunk. Ennek ellenére nem vagyunk elkeseredve. Fel sem merült soha, hogy más munkát is végezhetnénk, mint a faesztergálás. Úgy gondoljuk, ez a munka attól igazán szép, hogy fával dolgozhatunk, amely egy csodálatos, természet adta anyag – teszi hozzá Hajdu László.

G. R.