Örökös Ökoiskola lett a Karinthy

  •  
  •  
  •  

A környezettudatos életvitel és szemléletmód kialakítása az elsődleges cél az ökoiskolákban. Újpesten több ilyen intézmény is működik, a Karinthy Frigyes ÁMK Általános Iskolája pedig a hétvégén átvehette az “Örökös Ökoiskola” elismerést.

Az ökoiskola címet olyan intézmények érdemelhetik ki, ahol a működés során a lehető legnagyobb mértékig tiszteletben tartják az élővilág érdekeit, és megpróbálnak minél kisebb károsodást okozni az ökoszisztémának. A KFÁMK Általános Iskola már kétszer elnyerte e megtisztelő címet, ami feltétele volt az örökös elismerés megszerzésének is.

“Az külön is megtiszteltetés az iskolánknak, hogy most először ítélték oda az örökös díjat” – mondta el Turnerné Gadó Ágnes, az iskola igazgatója. “A cél elsősorban egy környezettudatos szemléletmód kialakítása. Amíg a környezetvédelem a tananyagban heti egyszer jelenik meg, nem beszélhetünk szemléletformálásról. Amint a tanórákon túl, a gyerekek mindennapjait, szabadidejüket áthatja a környezetvédelemre jellemző gondolkodás- és szemléletmód, akkor kezd ökoiskolává válni egy intézmény. A Karinthyban már évek óta szelektíven gyűjtik a szemetet a gyerekek, verseny formájában pedig papírgyűjtést, elemgyűjtést és elektronikai hulladékgyűjtést is rendszeresen tartanak. A környezettudatos gondolkodást nem csak a tantárgyakba igyekeznek beépíteni, hanem számos szabadidős tevékenységet is szerveznek.

A diákok már több nemzetközi versenyen szerepeltek kimagaslóan. A legutóbbi, Karbon Detekívtek projekten való részvételt ők maguk kezdeményezték. “A feladat az iskola szén-dioxid kibocsátásának kiszámolása, vagyis az ún. karbon lábnyom meghatározása, és lecsökkentése volt. Csapatunk sikeresen, 53%-os csökkenést ért el az év közbeni akciókkal” – meséli dr. Kriskáné Gánóczy Anita környezetvédelmi előadó. Szerencsére nagyon lelkesek, és most már ott tartunk, hogy a szüleiket is megpróbálják ránevelni a környezettudatosságra.

antosa