Örökzöld dallamok jelzik a karácsony közeledtét

  •  
  •  
  •  

Utolsó hétvégéjéhez érkezett az Újpesti Karácsonyi Vásár programsorozata, bár a vásárváros házikói december 24-én délig még nyitva vannak. Szombaton felgyullad a negyedik gyertya lángja a város adventi koszorúján, Homonnay Zsolt és Polyák Lilla vasárnap este pedig örökzöld és új dalokkal kíván kellemes karácsonyi ünnepeket a vásár nagyszínpadáról. Programajánlónk a közelgő ünnep jegyében készült.

Újpest Önkormányzata a Találkozzunk többször! programsorozat jegyében várja Önt, családját, barátait  ezen a hétvégén is színes programokkal, neves fellépőkkel, városházi koncertekkel közös adventi gyertyagyújtásra a Szent István térre és a többi helyszínre. A Szent István téri vásárváros faházaiban megannyi portéka csábít ajándékvásárlásra, a finom falatok és a forró italok pedig a jó hangulatot fokozzák. Közkívánatra idén újra műjégpálya várja a korcsolyázókat a városháza mellett, egészen február közepéig.

Az Újpesti Karácsonyi Vásár részletes programjait az Újpesti Naplóban és a www.ujpest.hu/karacsonyivasar oldalon adjuk közre. Azonban a HétVÉGRE-összeállításunkban is felhívjuk a figyelmet a vásári hétvége eseményeire.
A negyedik, vagyis az öröm gyertyáját a katolikus egyház gyújtja meg a város adventi koszorúján, szombaton délután. Tessék választani!

Program
December 20., péntek
16.00–21.00: Kívánságműsor. Szent István tér, korcsolyapálya

December 21., szombat
10.00: Óriásbábos előadás: Jelenetek egy házasságból. Szent István tér, piac sarka
10.00–13.00: Kézműves-foglalkozás a karácsony jegyében, jelmeztervező vezetésével. Ifjúsági Ház

16.00: Adventi gyertyagyújtás a katolikus egyház részvételével. Szent István tér, nagyszínpad
17. 00: Kocsis Dénes koncertje. Szent István tér, nagyszínpad
17.30: Gájer Bálint. Szent István tér, nagyszínpad

December 22., vasárnap
16.00: Vörösváry Márton és Vörösváry Ibolya koncertje. Városháza, díszterem
18.00: Homonnay Zsolt és Polyák Lilla koncertje. Szent István tér, nagyszínpad

Korcsolyával a város szívében
Régi újpesti telek hangulatát idézi az a szabadtéri jégpálya, amely a Szent István téren, a városháza szomszédságában épült advent, az ünnepek és a téli szezon idejére. A legsportosabb városban természetesen műjég készült az Újpesti Karácsonyi Vásárra, hogy egészen február közepéig számtalan kis és nagy gyermeket örvendeztessen meg a téli sportok egyik legszebbjével: a korizással.
Az önkormányzat által biztosított jégpálya használata ingyenes. Jégre lépés a kori mellett csak kesztyűben lehetséges – hívják fel erre a gyermekek figyelmét.

December 20-án 16-tól 21 óráig kívánságműsor szolgáltatja a kori alá valót. Érdemes a nyitva tartást megismerni:
Nyitva tartás hétköznap:
15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
Iskolák ügyversenye 2014. január 17-én és január 31-én 13.30-tól 15.30-ig.
Hétvégén:
– 9-től 14 óráig közönségkorcsolyázás;
– 15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
December 22-én, vasárnap, a jégpálya hosszított nyitvatartással, 22.00-ig várja a vendégeket.
Ünnepnapokon:
– december 24-én 9-től 12 óráig;
– december 25-én 12-től 21 óráig;
– december 26-án 9-től 21 óráig;
– december 31-én 9-től 17 óráig;
– január 1-jén 12-től 21 óráig.
Fontos tudnivaló: a jégpályát mindenki saját felelősségére használhatja.

A négy gyertya: a növekvő fény szimbóluma
Advent negyedik vasárnapjára készülünk. Advent, Adventus Domini, az Úr eljövetelét, Úrjövetet jelent. Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka. Amelyet a csönd, elmélkedés, imádság, a bűnbánat, a karácsonyra való készülés jellemez.

Hit, remény, szeretet, öröm
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, ezek a hit, a remény, a szeretet és az öröm.

Adventi gyertyagyújtás Újpesten, a Szent István téren
Újpesten, a Szent István téren felállított fényfenyő, a karácsonyi vásár is jelzi: közeleg az ünnep. Újpest adventi koszorúján a gyertyákat ezúttal is az egyházak részvételével gyújthattuk meg, hétről hétre. December 21-én, szombaton 16 órakor a katolikus egyház képviselői gyújtják meg a város adventi koszorúján a negyedik gyertyát és adnak műsort.

Vár az uszoda is
Mozgásképpen az úszást ajánljuk, amellyel testünket és lelkünket egyaránt felüdíthetjük. A város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. (Bővebben: www.haloujpest.hu)
Az uszoda ünnepi nyitva tartása:
hétfőtől péntekig: 6-tól 20 óráig;
szombaton: 8-tól 20 óráig;
vasárnap 8-tól -14 óráig;
december 24-én: 6-tól 12 óráig;
december 31-én: 6-tól 12 óráig;
december 25-én, 26-án és 2014. január 1-jén zárva.

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak. Az Újpesti Karácsonyi Vásárra meglepetéssel készülnek az olvasókör tagjai. Mindazok, akik az utcakönyvtárban könyvet kölcsönöznek, szombatonként egy további kötetet kapnak ajándékba. December 21-ét követően egy időre bezár az utcakönyvtár, majd tavasz közeledtével újra kinyit a Szent István téren és várja az olvasókat.

Időszaki kiállítások Újpesten

Az Újpesti Művészek Társasága hagyományos év végi képzőművészeti kiállítása a Polgár Centrumban, az Újpest Galériában várja a látogatókat.

Az Igazgyöngy Művészeti Alapítvány karácsonyi gyermekrajz-kiállítása január 2-ig mindennap látogatható az Ifjúsági Ház Új Galériájában.

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Tamás, vasárnap Zénó és Anikó nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.