Örömvasárnap előestéjén

  •  
  •  
  •  

December 10-én, szombaton délután a Szent István téri nagyszínpadon Käfer György, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója gyújtotta meg az adventi koszorún az újabb gyertyát és köszöntötte az eseményre kiérkezőket. Az újpesti katolikus felekezetek nevében színpadra lépő iskola diákjai szívhez szóló, szép műsorral készültek. Hangulatos percek következtek.

Az eseményről készült képeinket Újpest-Káposztásmegyer facebook oldalán tekinthetik meg.

A Szent István téri Újpesti Karácsonyi Vásár immár a harmadik hétvégéjéhez érkezett. Közeleg az ünnep, a karácsony. Szombaton délután nagyon sokan látogattak ki a térre, az enyhe, szélcsendes időben kellemesen teltek a vásári percek.

A nagyszínpad előtt gyülekezők a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola műsorát várták. Eljöttek a fellépő diákok szülei, nagyszülei valamit a kisebb és a nagyobb testvérek. Régi ismerősök, az osztálytársak szülei örömmel üdvözölték egymást, várták a műsor kezdetét. Az apukák nyakukba emelték a legkisebbeket, akiket elvarázsoltak az ünnepi fények. Mások az adventi gyertyagyújtás hírére érkeztek. Sajnos esőfelhők is gyülekeztek, majd kövér esőcseppek hullottak. Szerencsére közel sem volt olyan eső, mint éppen egy héttel ezelőtt. Pergett a műsor, kitartott a közönség. Minden jó, ha jó a vége: elállt az eső.

Először az iskola énekkara sorakozott fel a színpadon, a tisztán csengő gyermekhangok betöltötték a Szent István teret. A kedves karácsonyi műveket nagy tapssal honorálták a nézők. A kórust Mohayné Róna Katalin dirigálta, zongorán kísért Rajkainé Magyar Katalin.

Majd XVI. századi reneszánsz táncokat mutatott be az iskola tánccsoportja, amelyet Kánnár Jánosné tanárnő tanított be. Hangszeren kísért az iskola furulya zenekara – Horosz Ilka, Kalász Nándor, Kemény Zsófia, Nádas Teodóra – a zenét hangszerelte és orgonán közreműködött Kneitner József, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola tanára.
Käfer György, az iskola igazgatója köszöntötte az ünnepi percek résztvevőit. Beszédében hangsúlyt kapott a megváltó várása, tisztelete, az adventi gondolat. Többek között emlékeztetett arra, advent harmadik vasárnapja előestéjét töltjük együtt a Szent István téren. A harmadik vasárnap már az örömvasárnap. A közelgő ünnepet szimbolizálva, az adventi koszorún a rózsaszínű gyertyát gyújtjuk meg.
Az iskola igazgatója két, időben távol eső párhuzamra hívta fel a figyelmünket, amikor arról szólt, érdekes egybeesés: a 2011-es évben, valamint Krisztus születése előtt egyaránt népszámlálás volt. A Szent Család is útra kelt. Utalt arra: a megváltó születése teszi lehetővé az üdvösséget és az örök életet. Kiemelte a szeretet erejét, s hogy az Úristen végtelen szeretetének jele, hogy saját fiát áldozta értünk. Szólt arról is, minden kisgyermek születése, érkezése öröm a családnak, a társadalomnak egyaránt. Advent idején felfokozott a várakozás: az Úrjézus ide jön közénk, s mi imával, tiszta szívvel várjuk. – zárta beszédét.

Az ünnepváró gondolatok után karácsonyi misztérium játékot adtak elő a kicsik, az iskola másodikosai. Farkas Furmen Bernadett tanár és tanítványai nagy tapsot kaptak búcsúzóul.

A fél órás műsort követően folytatódott a Karácsonyi Vásár programja, gyülekezett a sztárfellépő, a Desperado közönsége is. A színpadon azonban addig sem volt üresjárat: Tar Zoltán, az Újpest Színház művésze, aki a szombati produkciók műsorközlője, színpadra hívta a legbátrabb gyermekeket. Pöttömök és nagyobbak énekelték teli torokból, hogy “Kiskarácsony, nagy karácsony…” Az adventi koszorún égő három gyertya ehhez egyre növekvő fényt varázsolt.

– B. K