Orvostanhallgatóktól kér segítséget a mentőszolgálat

  •  
  •  
  •  

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény honlapján kéri a hallgatók segítségét a tesztelések és mintavételezések területén.

A rektor írásában emlékeztet rá, hogy az egyetemi vezetők már szeptemberben sejtették, hogy szükség lesz az egyetemisták bevonására, és október 27-én hivatalosan is megérkezett a hazai orvosképző egyetemekhez a kérés, hogy október 29-től kezdődően a hallgatók a járványhelyzetre tekintettel vegyenek részt a járványügyi tesztelésben az Országos Mentőszolgálattal karöltve.

Dr. Merkely Béla emlékeztet arra is, hogy Semmelweis Egyetem a világjárvány hazai megjelenése óta „a koronavírus elleni harc élére állt a maga eszközeivel.” Az egyetem kezdeményezte a szűrések és tesztelések számának növelését, az Általános Orvostudományi Karon pedig ősztől kötelező tantárgyként vezették be „A koronavírus komprehenzív elmélete és a helyes felsőlégúti mintavétel gyakorlata” című tárgyat.

A COVID-19 pandémia hazai indulása óta a végzős hallgatók döntő többsége vállalt önkéntes munkát az egyetemen, augusztus óta pedig mintegy 200 hallgató tanulmányi feladatai és egyéb elfoglaltságai mellett önkéntes alapon vesz részt az egyetemi PCR-vizsgálatok zökkenőmentes lebonyolításában, hozzájárulva ezzel a járvány elleni védekezéshez. Ennek is köszönhető, hogy ma már napi mintegy 2000 ilyen vizsgálatot végeznek a Semmelweisen, míg a híradásokban szereplő pozitív esetek közel 40%-a négy hazai orvosképző egyetem szűrőpontjairól kerül ki.

Most azonban nem az egyetem – írja a rektor –, hanem az országos feladatokat ellátó mentőszolgálat kéri a segítségüket a tesztelések és mintavételezések területén. A felkért évfolyamok és karok listája, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos részletek a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatóak.

, , ,