Orvostovábbképzés a Károlyi Kórházban

  •  
  •  
  •  

Egész napos konferencián emlékeztek meg Újpest és Újpalota orvosai a Magyar Tudomány Ünnepéről november 18-án a Károlyi Sándor Kórház tanácstermében. A Magyar Tudomány Ünnepe 2010. évi rendezvénysorozatát november 3-30. között, az egész országban megrendezik. Az ünnepségsorozat fővédnökei hagyományosan az MTA elnöke, a köztársasági elnök és a miniszterelnök.

Az újpesti tudományos ülés megnyitásának keretében – amely már az 53.orvosnapok a sorban -, dr. Hollósi Antal orvosigazgató, Újpest országgyűlési képviselője megemlékezett 1825. november harmadikáról, a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának napjáról, majd köszöntötte a megjelent előadókat, a konferencia résztvevőit, valamint Wintermantel Zsoltot, Újpest polgármesterét. A rendezvény fővédnöki feladatait Nagy István Újpest-, valamint Vizér Klára, a XV. kerületi önkormányzat alpolgármestere vállalta magára. Az esemény létrejöttét a Sanofi-Aventis / Chinoin gyógyszergyártó támogatta.

Wintermantel Zsolt polgármester a program ismertében úgy fogalmazott, hogy mindazokból, akik nem szakemberként résztvevői az  ilyen, súlyos betegségek lehetséges gyógymódjait taglaló rendezvényeknek, kettős érzéseket váltanak ki mindezen témák. Vagy nem szabad eljönni, vagy nagyon fontos idejönni, mert meggyőződhetünk arról, hogy vannak felkészült orvosok, akik a bajban segítségünkre vannak, lehetnek…

Mindezt már az első előadás alátámasztotta, amelyet Dr. Cseh Károly professzor az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár tartott az asztmáról, a légúti megbetegedésekről, a tünetekről és a gyógyítás lépéseiről, a legkorszerűbb gyógyszerekről. Megdöbbentő adat: de a légúti betegségek Magyarországon a negyedik leggyakoribb haláloknak számítanak, így jelentőségüket nem szabad lebecsülni. A foglalkozási betegségek között is előkelő helyet foglal el ez a betegségtípus. Például a kémiai iparban előforduló vegyszerek számos veszélyt rejtenek az ott dolgozók tüdejére, de veszélyeztetettek az egészségügyi dolgozók is. Komoly veszélyeket jelent a dízel autók kipufogógáza, elsősorban az autópályák mentén dolgozók számára, de a lakásban is találkozhatunk számos allergénnel – hangzott el az előadáson. Ilyen a macskaszőr, még inkább a macska nyála, a gombák, pollenek, az atkák és a csótányok.

A tudományos ülés további részében a résztvevők hallhattak előadást az epilepsziáról, dr. Dalos Mária főorvostól; a placebo szerepéről a klinikai farmakológiai vizsgálatokban, dr. Regős László kandidátustól; a neurológia és a kardiológia közös pontjairól dr. Urbán Edina osztályvezető főorvostól és dr. Sipos Zoltán főorvostól; a traumatológiai osztályon folyó gyógyító munkáról dr. Zágh István osztályvezető főorvostól; a véralvadási betegségek genetikai hátteréről dr. Lellei Ilona Ph. D. osztályvezető főorvostól és az emlőrákról dr. Iványi András Ph. D. osztályvezető főorvostól, dr. Szvasztics Egon kandidátustól, dr. Vertse Gergelytől, valamint dr. Lellei Ilona Ph. D. főorvostól.

Z. B.