Összefogás a szemetelés megfékezéséért

  •  
  •  
  •  

Együttműködési és egyeztető fórumot tartottak a rendőrségen a közterület- felügyelet, a két újpesti polgárőrszervezet, az Állatvédelmi Járőrszolgálat, valamint a Polgármesteri Hivatal több dolgozójának részvételével az újpesti rendőrkapitányságon február 19-én. A központi téma a Farkaserdő környékén tapasztalható szemetelés megfékezése volt, amelyhez már közvetlenül az egyeztetés után megkezdték a stratégia kidolgozását.

Varga Zalán aljegyző a jelenlévőket biztosította arról, hogy az együttműködésnek nincsen (anyagi) akadálya, emellett jelezte, amennyiben szükséges, kérnek is segítséget az együttműködésben részt vevőktől.

Szenderák Attila, az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület elnökhelyettese a megbeszélés fő témáját jelentő szemetelés kapcsán a mobil térfi gyelő eszközök jelentőségét, elhelyezésük lehetőségét vetette fel, egyben kiemelte: egy vonatkozó jogszabály lehetővé teszi, hogy a polgárőrök az élő, azaz a nem rögzített kameraképet fi gyeljék, így ki lehetne szúrni, kik hordanak szemetet a Farkaserdőbe.

Cserna Sándor közbiztonsági referens ezzel kapcsolatban megjegyezte, a hulladékok között szinte szó szerint minden megtalálható. Szerinte az erdőbe nehéz lenne áramot vinni, azonban a behajtásra szolgáló sorompók bezárásával visszaszorítható lenne a hulladék kiszórása.

Garamszegi Andrea, a közterület-felügyelet osztályvezetője amellett, hogy köszönetet mondott a rendőrségnek a közös járőrszolgálatban való együttműködésért, azt mondta, a szemetelés megfékezésére folytatják korábban megkezdett akcióikat.

Hafner Sándor, az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnöke szerint a szemét vonzza a szemetet, s ezért is szükség van visszaszorítására. Pataki Gábor, az Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője a közös együttműködés egy másik összefüggésében, az állatvédelem kapcsán arról beszélt, hogy működésük óta hetven (!) százalékkal kevesebb kóbor állat kerül az Illatos úti telepre, a kutyák csipezési aránya kilencven százalék feletti. Négy autóval dolgoznak, de ezek csak élő állat szállítására alkalmasak, tetemet nem vihetnek el – tette hozzá.

Nagy Imre százados, a rendészeti osztály vezetője rendőrségi szemszögből azt mondta, hangsúlyt fektetnek a közterület-felügyelettel közös szolgálatra. A kollégák oktatása folyamatos, rendészeti vezetőként pedig maga is úgy látja, kevesebb a kóbor állat Újpesten.

Végezetül dr. Terdik Tamás, Újpest rendőrkapitánya úgy összegzett:
– Önmagunkban nincs eredmény. Szükség van a Városgondnokságra, a rendőrségre és mezőőrökre – mondta, hozzátéve, hogy utóbbiakkal ő fogja felvenni a kapcsolatot, és szükség esetén lovas rendőröket is tud hívni. A rendőrkapitány elmondta, lakossági fórumot szeretne tartani Káposztásmegyeren, ezúttal a szemetelés témakörében.

M. ORBÁN ANDRÁS