Összesen 20 millió forintot kapnak

  •  
  •  
  •  

Újpest önkormányzata évek óta nyújt támogatást történelmi egyházainak ingatlanjaik felújításához, karbantartásához, s erre ebben az évben is lehetőség adódott. Az önkormányzat felhívására idén 11 egyház igényelt támogatást a különböző felújítási munkálatokhoz, s valamennyi benyújtott pályázatot pozitívan bírálták el.

A támogatás összegének odaítélésénél döntő szempont volt a templomok jelenlegi állapota, a felújítási munkálatok sürgőssége, s ezeket a szempontokat az a határozati javaslat is tükrözi, melyet dr. Trippon Norbert alpolgármester nyújtott be áprilisban a Gazdasági Bizottságnak.
A javaslat szerint a Szent István Király Plébánia Clarisseum 4 millió, a Szent István téri Egek Királynéja Nagytemplom 6 millió, a Budapest-Újpest Belsővárosi Református Egyházközösség és a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia 1,5 millió támogatásban részesül; a többi egyháznak pedig 1-1 millió forint összeget hagyott jóvá a bizottság.
 
2008-ban kezdődött el önkormányzati segítséggel a több mint száz éves Clarisseum felújítása. Először a lépcsőt, és a homlokzatot újították fel, a mostani támogatásból pedig lehetőség adódik a torony homlokzati felújítási munkáira is.
 
– Hálásan köszönjük az önkormányzat újbóli támogatását, megnyugtató számomra, hogy lehetőségeikhez mérten mindig segítséget nyújtanak – mondta Bíró Lóránt plébános. – Szinte csak erre tudunk építeni, és csak így tudunk továbblépni a felújítási munkálatokban, melyekre égető szükségünk van. A mondás, miszerint „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”, ránk különösen érvényes, nem lehet és nem is tudunk egyszerre minden szükséges munkát elvégeztetni, ezért először megvizsgáltatjuk, hogy mi most a legfontosabb, legsürgősebb feladat. A Clarisseum tornyát szeretnénk felújíttatni, azonban ennek állványozását nem lehet bárhol elkezdeni, s a szükséges anyagok felszállítása is problémába ütközik. A torony felújítása tehát alapos felkészülést igényel. Mivel az újpesti önkormányzat is mindig a legjobbat adja nekünk, mi is a legjobban, legideálisabban szeretnénk felhasználni a nekünk megítélt összeget.
 
A Budapest-Újpest-Belsővárosi Református Egyházközség lelkésze, Petőné Juhász Emília a Szent István téri templom felújítási munkálatai közül a külső renoválást tartja legfontosabbnak:
– Nagyon sokat jelent számunkra az önkormányzati támogatás, hiszen az épület felújítási munkálatait, a főbb tennivalókat nehezen, sőt alig tudnánk önerőből finanszírozni. Bár igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni, ilyenből egyre kevesebb van, így tulajdonképpen az újpesti önkormányzat és természetesen az egyházmegye segítségére támaszkodunk. A korábbi hasonló támogatásokból a tetőt fel tudtuk újítani, és a templomrács is így tudott elkészülni. Rég szükségessé vált a parókia homlokzatának, a templom oldalának felújítása, különös tekintettel az erkélyrészre, ami az évek során sajnos elég életveszélyessé vált; a fontos munkálatokon kívül idén egy alapos tatarozást is szeretnénk elvégeztetni. Nagyon hálásak vagyunk minden egyes apró lépésért, és híveink is örvendeznek, hogy szépül a templomunk. Újpesten gyönyörű Főtér létesül, szeretnénk, ha a mi kis templomunk is egyre szebbé válna, és így, egyre szebb külsővel fogadhatnánk a hozzánk betérőket.
 
A Szent István téri Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia kiemelt figyelmet kapott a támogatások odaítélésénél, hiszen a templom is az Új Főtér részét képezi.
– Nagy köszönet Újpest önkormányzatának az anyagi és emberi támogatásért, mindazért a segítségért, amit folyamatosan biztosítanak nekünk – kezdtük a beszélgetést Horváth Zoltán plébánossal. – Nem számíthatunk adományokra, hiszen egyre kevesebb az emberek pénze, ezért az önkormányzati támogatás rendkívül fontos számunkra. A legsürgősebb munkálatok 35-40 millió forintba kerülnének, a templomunk teljes felújítása pedig 100 milliót is elérheti; látható, hogy van mit megújítani, lecserélni. A templomi orgona teljes renoválása például 30 millió forintba kerülne. A most megítélt támogatásból a templom elektromos hálózatának, világításának felújítását, a lámpatestek lecserélését, a tetőszerkezet éves karbantartását tervezzük, valamint a hangosítás modernizálását szeretnénk megvalósítani. Szerencsére a Főtér Program során templomunk környezete is megszépült, megtörtént a parkosítás, gyönyörű virágok díszítik a teret, s a templom új főbejárata is mindenkit lenyűgözött. A munkálatok szépen haladnak, fokozatosan újítjuk meg a templomunkat és azt hiszem, ezekért a támogatásokért minden újpesti köszönetet mondhat.
 
 
 
Clarisseum
Torony felújítása
4.000.000,- Ft
Káposztásmegyeri Szent Háromság Plébánia
Székek, keresztelőkút
1.500.000,- Ft
Kertvárosi Szent István Plébánia
Feljáró építése, festés
1.000.000,- Ft
Újpest Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia
Elektromos hálózat korszerűsítése, tetőjavítás, szigetelés, torony, orgona és ólomüvegek javítása, faragott díszek felmérése
6.000.000,- Ft
Nagyboldogasszony Szalézi Plébánia
Zárófödém hőszigetelése
1.000.000,- Ft
Baptista Gyülekezet
Tetőszerkezet felújítása
1.000.000,- Ft
Újpesti Evangélikus Egyházközség
Tetőszerkezet rekonstrukciója
1.000.000,- Ft
Belsővárosi Református Egyházközség
Külső homlokzat javítása
1.500.000,- Ft
Káposztásmegyeri Református Egyházközség
Templomszárny befedése, nyílászáról gyártása
1.000.000,- Ft
Újvárosi Református Egyházközség
Templom külső lábazat javítása, nyílászárók festése. Szigetelése, belső felújítási munkák
1.000.000,- Ft
Zsidó Hitközség Újpesti Templom Körzete
Zsinagóga homlokzati és oldalfali felújítása
1.000.000,- Ft