Ostyasütéssel kezdődött

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzati felújítás követően megújult Cyklop–házban, az István úton található az újpestiek által jól ismert és kedvelt Harangvirág cukrászda. Az üzlet családias hangulatáról, a fagylaltok, sütemények széles választékáról ismert. A közel száz éve üzemelő cukrászdát tizenhárom esztendeje vezeti Kisgergely Zoltán, aki regényes pályamódosítások után kötött ki a cukrászat mellett.

– Egészen 46 éves koromig képeztem magam, még felsorolni is nehéz, mennyi mindent kipróbáltam. Tanultam bánya-elektrolakatosnak, fogtechnikusnak, katonazenésznek, autószerelőnek, majd a fodrászszakmát sajátítottam el. Több mint tíz évig dolgoztam fodrászként, közben leérettségiztem, majd elvégeztem egy mezőgazdasági és egy vegyipari technikumot, közgazdasági és a vendéglátó-ipari szakközépiskolát, végül a közgazdasági egyetemet is – mesél a megismerés iránti hajtóerőről Kisgergely Zoltán.

A cukrászat az ostyasütéssel kezdődött. Kisgergely Zoltán először fagylalttölcsért sütött és szállított cukrászatoknak, aztán rövidesen jött a fagylaltalapanyag-készítés, nem sokkal később pedig cukrászdát nyitott Miskolcon, ahonnan származik.

– Feleségem halála késztetett arra, hogy kimozduljak a korábban megszokott környezetemből. Barátom, a cukrászda korábbi tulajdonosa árulta az üzletét. Mivel már előtte megvettem Dunakeszin egy lakást, némi gondolkodás után úgy döntöttem, átveszem a Harangvirágot, amelyben akkoriban még söröző is működött. Így lettem újpesti üzlettulajdonos tizenhárom évvel ezelőtt – mondja Kisgergely Zoltán.

Először az üzlet profilján változtatott, megszüntette a sörözőt, és bővítette a cukrászda kínálatát. Napjainkban ötvenfél fagylaltból választhatnak a vendégek, süteményeikből pedig mintegy nyolcvanfélét találhatunk az üzletben. A fagylaltkészítéshez valókat főként Olaszországból szerzik be, immár évtizedek óta, süteményeik pedig sok-sok gyümölccsel, kevesebb cukorral készülnek, cukrászaik kerülik a növényi zsiradékot.

– Folyamatosan újítok, hol ezt, hol azt. Nemrégiben megszépült a Cyklop–ház, elhatároztam, hogy belülről is megszépítem az üzletet – mesél a hetven felett is aktív tulajdonos. – Most a választékunkat szeretném megújítani. Tavaszra nyolc új süteménnyel készülök. Kettőt már a múlt hét óta megkóstolhatnak. Az egyik egy karamellás-kávés ízű torta, a másik pedig egy gyümölcsös kompozíció. Remélem, az újpestiek ezeket is megszeretik majd – teszi hozzá.

Harangvirág cukrászda, IV., István út 12. Tel.: 380-4945

G. R.