Ősz, a kedvenc évszakom

  •  
  •  
  •  

Sokak számára a tavasz vagy a nyár a legkedvesebb évszak, de nekünk az ősz.

Úgy gondoljuk, nincs is szebb annál, amikor a természet téli álomra készül, vagyis a fák lehullajtják a leveleiket, az állatok pedig bevackolják magukat odúikba, üregeikbe. A növények olyan gyönyörű színekbe öltöznek, mint a vörös, narancssárga, barna, illetve ezeknek árnyalatai és kombinációi.
A ködös, esős és csípős reggelek után nagyon jóleső érzés délután még egy kicsit a meleget adó őszi napsugarakban sétálni, miközben lábunk alatt ropog-zörög a színpompás avar. Csodálatos fények ragyogják be egész környezetünket. Szerintünk ez az egyik legkellemesebb évszak abból a szempontból is, hogy se túl hideg, se túl meleg nincs, éppen jóleső a levegő. Ez az időszak alkalmas arra, hogy számos programot szervezzünk, és ezeket mind a szabadban töltsük el. Ilyenkor sokkal jobban esik a frissítő reggeli futás és testmozgás. A programok, amiket ajánlunk: sütögetés és grillezés a családdal, a barátokkal, kirándulás, különböző sportok űzése. Nagyon kedvelt ilyenkor a gesztenyeszedés, hiszen különböző ételeket lehet készíteni a szelíd gesztenyéből, a vadgesztenyét pedig a gyerekek szeretik, ugyanis belőlük bábukat, apróbb tárgyakat, emlékeket készíthetnek. A levélgyűjtés során talált színpompás leveleket pedig le lehet préselni. Ebben az időszakban van a szüretnek is az ideje, ekkor az emberek összegyűlnek és mulatoznak, leszüretelik a szőlőt és bort készítenek belőle, esznek-isznak, jól érzik magukat.
Vannak olyan ünnepek is, amik az őszhöz kötődnek: ilyen például a nálunk is egyre népszerűbb Halloween. Ebből az alkalomból a gyerekek nagyon szeretnek beöltözni és mindenkit ijesztgetni. A magyar hagyományban őrzött mindenszentek és halottak napja is őszre esik. Sok ember van, aki azért várja nagyon ezt az évszakot, mert ilyenkor érnek a különböző ízletes zöldségek és gyümölcsök: alma, körte, szilva, dió, brokkoli, sütőtök, melyekből különböző ízletes ételeket is készítenek. Amikor ezeket elfogyasztják, szeretnek bekuckózni” otthonaikba és szeretteikkel lenni. Mi így éljük meg az ősz szépségeit. Kellemes időtöltést hozzá mindenkinek!

Brodorits Kitti, Mészáros Nóra
8. a osztályos tanulók,
Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola