Padlizsános lecsó, ajvár, befőtt, gyümölcslekvár. Eljött az őszi befőzések ideje!
A gyümölcsökből készíthetünk befőttet, lekvárt, vagy mirelitnek tehetjük el fajtánként vagy vegyesen. Száríthatjuk, aszalhatjuk egyben vagy darabolva. A dió, mandula mézzel is elrakható. A sárgabarack magját ne dobjuk ki! Télen naponta 5-6 szemet ehetünk belőle (magas a B17-vitamin-tartalma).
A zöldségekből készíthetünk félkész ételeket, savanyúságot, vagy aprítva megszáríthatjuk, vagy ezeket is a mirelitbe tehetjük el. Félkész ételek: lecsó, tökös, cukkinis, padlizsános lecsó, ajvár.
A zöldségeket egyenként is megpárolhatjuk, félig megfőzhetjük, gőzölhetjük, és fajtánként, vagy vegyesen kevés sóval eltehetjük, a tetején egy olajréteggel, amely elzárja a levegő útját, és nem romlik meg. Száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen kihűl.
Rétegesen rakhatjuk, pl: karfiol, sárgarépa, brokkoli vagy zeller, cukkini, karalábé vagy padlizsán, paprika, uborka vagy zöldborsó, kukorica, kápiapaprika vagy paszternák, zöldborsó, sárgarépa vagy zöldbab, zöldpaprika. A fejes káposztát, lila káposztát megpárolhatjuk, és így is lefagyaszthatjuk. Csak annyi zöldséget tegyünk egy csomagba, amennyit egyszerre elhasználunk. Ledarálhatunk hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, pritamint, amelyekkel ízesíthetünk egész télen.
Ne feledkezzünk meg a zöldségek zöldjéről! Felaprítjuk a zöldpetrezselyem, zeller, kapor, sárgarépa, újhagyma zöldjét, és lefagyaszthatjuk. Egyes zöldségekből készíthetünk chipset, amely egészséges. Szeleteljük uborkaszeletelőn a céklát, sárgarépát, sütőtököt, retket. A hagymát, pritaminpaprikát, paradicsomot felszeleteljük vékonyra. Aszalógépbe vagy a hagyományos sütőben a sütőlemezen alacsony hőfokon kiszárítjuk. Ügyeljünk arra, hogy teljesen megszáradjon, nehogy penészedjen.
Lettner Annamária
dietetikus