•  
  •  
  •  

Az őszi gyümölcsökből is készíthetünk finom desszerteket. Az őszi gyümölcsök sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat tartalmaznak, a nap energiáját kínálják nekünk. Szilva, körte, alma, őszibarack felhasználásával megújíthatjuk a régi receptjeinket. Lettner Annamária, dietetikus tippjei.

Őszi vargabéles: 20 dkg cérnametéltet 0,5 l tejben kifőzünk. 3 tojás sárgáját kikeverünk 10 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál mandulaliszttel, 1 evőkanál búzacsírával. Belekeverjük 1 db citrom reszelt héját, 25 dkg villával összetört túrót, 2 dl tejfölt. Végül a tojásfehérje felvert habját és 1 db reszelt körtét, 1 db reszelt almát, 1 db őszibarackot apróra vágva, 4 szem apróra vágott szilvát könnyedén beleforgatunk. Az egészet összekeverjük a tésztával. Kivajazunk egy tepsit, 2 réteg rétestésztát terítünk az aljára. Erre öntjük a gyümölcsös keveréket, majd 2 réteg réteslappal beborítjuk. Megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük 180 fokon.

Szőlős puding: Vaníliapudingot készítünk. Leszemezünk fehér és piros szőlőt, és amikor kihűlt, belekeverjük.

Szőlős kosárka: Vékonyra nyújtott leveles tésztával kibéleljük a sütőformákat. Leszemezett szőlőt felfőzünk kevés nádcukorral, és kókusz reszeléket teszünk bele, hogy ne legyen folyós. Ezzel töltjük meg a kosárkákat kb. félig. A tetejére mandulaforgácsot hintünk. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 15 percig. Figyelni kell, mert gyorsan megsül.

Gyümölcsös szendvics: Teljes kiőrlésű lisztből készült kalácsszeleteket megkenünk kókuszolajjal, majd alma-, körteszeleteket helyezünk rá, és fahéjjal elkevert mézet. Ráborítunk egy kókuszolajos kalácsszeletet. Vendégváráshoz kis kockákra vághatjuk, és mindegyikbe 1 szem szőlőt szúrunk fogvájóval.