Őszi kampány: Derce Tamás nélkül

  •  
  •  
  •  

Ahogy megyünk előre az időben, gyakran vetődik fel a kérdés: ki indul a helyhatósági választásokon. Sarkítva a kérdést: ki lesz Újpest polgármestere? Erre lapunkban nem tudunk most választ adni. Azt azonban nagy valószínűséggel tudjuk, hogy ki nem. Dr. Derce Tamás polgármester június 18-án rendkívüli hivatalvezetői értekezleten jelentette be: nem jelölteti magát polgármesterként 2010. októberében.

         Hogyan fogadta a hírt a hivatal vezetése? Volt kommentálás, vagy csak a tény hangzott el?
         Csak tényszerű közlésre szorítkoztam, így megvitatni sem volt mit. Aznap egy hírügynökség újságírójával is beszélgettem erről. Nem szerettem volna, ha a sajtó felkapja a hírt, és a kollégák, akikkel 20 éve, vagy rövidebb ideje dolgozom együtt, az újságból értesültek volna döntésemről. A munkakapcsolatunk őszinteségre kötelez. Úgy vélem, hogy azoknak a jelölteknek,és jelölő szervezeteiknek , akik velem együtt ringbe szálltak volna, szintén joguk van tudni erről a döntésről. Újpest kisváros. Döntésem adott esetben formálhatja a küszöbön álló jelöltállítást is. A pénteki hivatalvezetői értekezleten azt éreztem, közvetlen munkatársaim többségét meglepte a bejelentés.
         Az elmúlt év őszén az Újpesti Naplóban megjelent: az egyik helyi szervezet- erős nyomatékkal – azt szerette volna elérni, hogy 2010-ben sem a parlamenti, sem a helyhatósági választásokon ne induljon. A döntésnek köze van ehhez?
          Nincs köszönőviszonyban a két dolog egymással. Nem ezért. A parlamenti választásoknál úgy éreztem, az ország nagyarányú változtatást óhajt. Nem akartam ennek akadálya lenni, hiszen jelöltségemmel minden bizonnyal megosztottam volna a szavazatokat. Ez nem volt szándékomban, inkább visszaléptem a jelöltségtől. Tavasszal abban bíztam, a formálódó és mint láttuk, később létre is jövő új többség munkája nyomán olyan törvények születnek, amelyek előrevetítik a nagyon várt önkormányzati reformot, amelyet elsőként üdvözöltem volna. Abban bíztam: a változás olyan feladatot hoz, amelyben tudásom legjavát adhatom és meggyőződésemnek is megfelel. Mivel nem mindig tetszésem szerint alakulnak a dolgok, arra jutottam: ebben nem kívánok részt venni. Jöjjön az utódom, legyen új polgármester.
          Mégis ki legyen az?
         Tudtommal még egyetlen pártnál, szervezetnél sem történt meg a jelöltállítás, tippelni nem lenne szerencsés, hogy kire gondolok. Jó lenne, ha Újpestnek olyan polgármestere lenne, akinek van önkormányzati és államigazgatási tapasztalata. Akit Újpest népe megválaszt, az az erkölcsi támogatásomat élvezni fogja.
         Elkanyarodtunk a leendő polgármesterről szólva az indokoktól. A parlament módosította a választójogi törvényt, döntött a kisebb létszámú parlamentről éppúgy, mint az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentéséről, lerövidült a jelöltállítás időszaka is. Igaz, nem minden úgy alakult, ahogyan Ön szakmailag indokoltnak tartotta volna…
         A helyi lap hasábjain és az országos sajtóban is többször elmondtam, a képviselő-testületek létszámának csökkentése számomra a demokrácia csorbulását vetíti elő. Kevesebb ember dönt majd a lakóhelyét érintő dolgokról. Az elfogadott törvényi módosítás számomra azt is jelenti, hogy a 14 napos jelöltállítási határidővel, a kevesebb képviselővel nagymértékben szűkül a listáról bejutó jelöltek száma. Sérül a kisebb pártok, szervezetek, és kiváltképpen a civilek térnyerése, azaz képviselete. Több mint két évtizedes politikai tapasztalattal, életismerettel nekem továbbra is más az elgondolásom. Ugyanakkor bizakodással tölt el, hogy nem csak ebből áll a kimunkálandó önkormányzati reform. Bizakodjunk! Az utóbbi években tapasztaltam: hazugsággal, tisztességtelenséggel is lehet politikai babérokra törni, sőt! A Gyurcsány-kormánynak nagy hibája volt, hogy megosztotta az országot, és a két tábor továbbra sincs beszélő viszonyban egymással. Ennek hatására az önkormányzat képviselő-testülete is át volt, van itatva aktuálpolitikával, ez pedig nem jó.
         – Vagyis megfontolt, megérlelt és végső döntést hozott?
         Egy ilyen, az életemet nagymértékben befolyásoló döntést nem lehet egyik napról a másikra meghozni. Az eltelt húsz év, a polgármesterség életem meghatározó, felemelő, olykor gyötrelmes időszaka volt, amelynek során megtapasztaltam azt is, mit jelent az, ha az itt élők bizalmukat adják, olykor a szeretetükkel is elhalmoznak. A sors, a Jóisten megadta: ott lehettem polgármester, ahol születtem, ahol élek. 2006. októberében úgy gondoltam: ez lesz az utolsó választási ciklus, amit végigcsinálok, majd leköszönök. Bevallom, közben foglalkoztatott az esetleges folytatás is. Akik jól ismernek, tudják: öntörvényű ember vagyok, akit a saját értékrendje is motivál. Eszerint most kell befejeznem. Amikor megy a szekér. Két nagy párt közvélemény kutatásából a minap az derült ki: az újpestiek 70 százaléka most is támogat. Eszembe jutott egy 1994 –es történet, amikor nyáron, nem sokkal az önkormányzati választás előtt kiléptem a remekül teljesítő, az enyémtől mégis eltérő értékeket felvállaló SZDSZ-ből. Ősszel eme háttér nélkül, független jelöltként mégis polgármester lettem. 2010-ben is érzem a támogatást, azonban elmarad a szavazatszámlálás.
         Megkérdezhetem mihez kezd majd?
         Olyan még nem volt, hogy valami ne lett volna. Még nem tudom. Akár nyugdíjas is lehetek.