Őszinte válaszok Duchatelet-től

  •  
  •  
  •  

Szerda este szurkolói ankétra került sor az Újpesti Ifjúsági Házban, ahol a kérdésekre Roderick Duchatelet az Újpest FC tulajdonosa válaszolt. A beszélgetés csaknem telt házzal kezdődött, a 200 főt befogadó teremben csak egy pár szék maradt üresen, de lassan azok is megteltek a későn jövőkkel – írja az 1885.hu.

Az első kérdésre Duchatelet rögtön nyilvánvalóvá tette, hogy befektetőként van jelen Újpesten. A vállalkozása futballal foglalkozik, elsődleges feladata egyenesbe hozni a büdzsét és eredményes csapatot építeni. Mindenképpen a szisztematikus építkezés híve. Tudja jól a szurkolók kívánságait, de közölte, hogy egy hasonló képességű belga vagy francia játékos a harmadába kerül mint egy magyar. Kicsit helyre is tett minket azzal, hogy kijelentette, lehet, hogy az Újpest a legnagyobb magyar klub, de tudásban és költségvetésben is messze van az európai mezőnytől. Nehéz magyar játékost hozni, szinte lehetetlen hazacsábítani. A német, olasz másodosztályban, a belga elsőosztályban a kispadon is több pénzt lehet keresni, mint Magyarországon, bár azt hozzátette, hogy furcsállja, azt, hogy sok magyar játékost nem motivál a valódi célokért küzdeni. Meggyőződése azonban, hogy a most kiszemelt játékosokkal versenyképes lesz az Újpest. Továbbra is fenntartja azt a kijelentését, amit a bemutatkozó sajtótájékoztatóján tett, miszerint az Újpest az 1-4 helyek valamelyikéért fog küzdeni. Ő is tudja, hogy le vagyunk maradva az igazolásokkal, amiéért elnézést is kért a szurkolóktól, de megígérte, hogy a bajnokság kezdetére kész lesz a csapat. A héten várhatóan három új igazolást fognak bejelenteni, de mint elmondta, kihasználják az augusztus 31-ig tartó átigazolási időszakot, amikor is további, legalább kettő játékos várható.

Kiemelte, hogy nehéz Magyarországon tárgyalni, hiszen nem egy klubvezetőt, hanem egy zsák pénzt lát benne a játékos, az ügynök és a rivális klub menedzsmentje is, ő viszont senkiért nem akar az értékénél többet fizetni.

A Szusza Ferenc Stadion gyepének cseréje kapcsán feltett kérdésre elmondta, hogy azt teljes egészében saját zsebből fizette. Tipikus magyar problémának tartotta, hogy bérlőként ez a feladat rá hárul, hiszen a stadion használatáért is fizet, amit ráadásul meg is akart vásárolni, ám ez elől az üzemeltető elzárkózott (Információink szerint az Albert Flórián Stadion adás-vételével kapcsolatos problémára hivatkoztak – a szerk.) A gyepet persze mindenképpen ki akarta cseréltetni, az üzemeltető időhúzása miatt viszont ezt kissé késve sikerült kivitelezni. Ennek ellenére, az üzemeltető szerette volna kiadni a stadiont más csapatnak és még kötbért is akart kérni Duchatelet-től.

Tudomása szerint a stadion biztonsági fejlesztésre 100 millió forint volt elkülönítve, aminek viszont Duchatelet szavai szerint “nyoma veszett”.

A Rajkóval kapcsolatos kérdést a “kellemetlen kérdés” kategóriába sorolta.

Elmondta, hogy amikor átvette a klubot feltüntekneki az ügynöki díjak. Megkérdezte a játékosokat, hogy ők fizetnek-e részesedést az ügynökeiknek, amire azt a választ kapta, hogy igen. Arra kérte az érintetteket, hogy ezt írásban is erősítsék meg, hiszen úgy értékelte, hogy az ügynökök két forrásból kapnak pénzt, ami nem járna nekik. Erre Rajczi Peti nem volt hajlandó, amit Duchatelet úgy értékelt, hogy nem akar együttműködni az Újpest FC vezetésével, ezért került a B csapatba. Kijelentette, hogy ez nagyon meglepte, mégsem mondja, hogy nincs visszaút Rajczi számára mert emberileg semmi problémája nincs vele (Ebben az ügyben Rajkó véleményére is kíváncsiak vagyunk. Hrutkáéra nem. – a szerk.)

Felmerült a sportigazgatói poszt is, amiről azt mondta el, hogy azt és az edzői feladatot Daerden kezében akarja tudni. Nem kíván sportigazgatót alkalmazni. Sok klubmodellben egy személyben működik a kettő, ami azért is hasznos, mert nem oszlik meg a felelősség.

Ha már felmerült Jos Daerden neve, megosztotta velünk azt, hogy rengeteg emberrel konzultált mielőtt rá esett a választása. Mivel ismerős futball berkekben, neves szakembereket is megkérdezett és sokan ajánlották neki Daerden-t. Nem az volt az elsődleges szempont, hogy belga legyen, hanem a kvalitása és töretlen a bizalma vele szemben. Többek közt Ariel Jacobs-szal is beszét, aki szintén Jos Daerdent javasolta.

Újabb kérdésre válaszolva nem tudta megmondani meddig marad Újpesten, de azt igen, hogy párszor már volt olyan érzése, hogy be kéne dobni a törölközőt. Megemlítette dr. Gyarmati Esztert, aki sokszor tartotta benne a lelket és mindig sikerült meggyőznie a maradásról. Ismételten kiemelte, hogy ő üzletember, de sok dolgot sérelmez ami eddig vele történt Magyarországon. Többször említette meg, hogy a volt tulajdonos becsapta őt ahol tudta és nagyot csalódott benne. Hosszan beszélt a sok üzleti visszásságról amihez eddig nem volt hozzászokva és reményét fejezte ki, hogy ez meg fog változni. Azt mondta, hogy eddig nagyjából 1 milliárd forintot költött el, aminek nagy része a felhalmozott tartozások kifizetésére ment el.

Szóba került Ahjupera és Elek is. Először Elekre tért ki, aki véleménye szerint egy “második vonalbeli” játékos. Szeretett volna tárgyalni vel, de ő Törökországot választotta. Meghökkent azon a tényen, hogy a magyar focisták gyakran túlértékelik magukat. Ahjuperáról tudja jól, hogy szívesen jönne Újpestre, meg is van rá az esély, de ezt a kérdést nyitva hagyta.

Véleménye szerint a belga és a magyar bajnokság hasonló de itthon nagy a szakadék a topcsapatok és a többiek közt. A tegnapi edzőmeccs tetszett neki, nem ért egyet azzal, hogy gyenge ellenfelet győztünk le. Tegnapi ellenfelünket, a belga bajnokságban kvázi erősnek számító Beerschot is csak 1-0-ra tudta megverni. Együtt nézte a meccset Szabival, Vermessel és Kabát Petivel, akiket szintén meggyőzött a csapat játéka.

Szólt pár szót az akadémiáról is, ami nagyjából 5 milliárd forintba kerülne. Erre lehet pályázni, 30 százalékot kell előteremteni. Mindenképpen szeretne akadémiát, ahonnan szerinte pár év alatt ki lehetne nevelni játékosokat az első csapatba.

Összességében egy kellemes beszélgetésen vagyunk túl, ahol sok hasznos és sok új információt tudtunk meg. Többek közt azt is, hogy Rodi szeretni a jó söröket és magyar bort. Ennél okosabbak csak az első fordulók után leszünk.

Az 1885.hu szeretne köszönetet mondani Roderick Duhatelet-nek, hogy vállalta a találkozást a szurkolókkal, azoknak a szurkolóknak akik eljöttek és mindenkinek aki segített létrehozni a találkozót.

(Fotó és szöveg: 1885.hu)

Az eseményről még több fotót ITT talál.