Öt újpesti életmentő pont

  •  
  •  
  •  

Tovább emelkedett Újpesten az automata defibrillátorral felszerelt életmentő pontok száma az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. jóvoltából. 2011. szeptembere óta a Vagyonkezelő Munkásotthon utcai recepcióján is található egy életmentő készülék, így a kerületi életmentő pontok száma ötre emelkedett.

Magyarországon évente 20 – 25 ezer embert ér el a hirtelen szívhalál, melyet csupán egy százalékuk él túl, azaz 200- 250 fő. Ezzel a hirtelen szívhalál vezető halálok hazánkban. A túlélés egyetlen esélye az azonnal megkezdett újraélesztés. Budapesten a mentők átlagos kiszállási ideje 12 és fél perc, ami a gyakorlatban 3 és 37 perc közé esik. Azonnali szaksegítség hiányában az újraélesztés megkezdése az éppen jelenlévők feladata, mellyel időt lehet nyerni a mentők kiérkezéséig. A hirtelen szívhalál 65- 85 százalékát ritmuszavar okozza, mely egyetlen hatásos kezelése a defibrilláció.

Az utóbbi évtizedek technikai vívmánya az automata külső defibrillátor, melynek segítségével a defibrillálást már a laikus elsősegélynyújtó is képes elvégezni – jóval a mentő megérkezése előtt. A készülék a beteg mellkasára helyezett elektródapáron keresztül elemzi a beteg szívritmusát, felismeri a ritmuszavart, és a segélynyújtó a sokk gomb megnyomásával ugyanazon az elektródapáron keresztül leadja a sokkot. A beépített biztonsági rendszer kizárja a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását. Egyszerűségének köszönhetően kezelését bárki elsajátíthatja egy 4 -5 órás tanfolyamon. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. kijelölt munkatársai a készülék beszerzésekor elvégezték a szükséges tanfolyamot, így rendelkeznek a készülék kezeléséhez és az újraélesztéshez szükséges tudással. A készülék mobil, így gyakorlatilag bárhol bevethető.

Életmentő pontok – automata defibrillátor készülékek Újpesten:

Ady Endre Művelődési Központ (1043 Budapest Tavasz utca 4.)
Polgármesteri Hivatal (1041 Budapest István út 14.)
Polgármesteri Hivatal Káposztásmegyeri Kirendeltség (1048 Budapest Hajló utca 42-44.)
Újpesti Szent István téri piac, Piacfelügyelőség.
Újpesti Vagyonkezelő Zrt. (1041 Budapest Munkásotthon u. 66-68.)