Grillrácson, vagy parázson sütött burgonya finom ízű lesz, ha a megmosott burgonyát bekenjük kókuszzsírral, és meghempergetjük a kedvelt zöldfűszerekben. Majd becsomagoljuk alufóliába.
Karikára vágott burgonyát tehetünk mindenféle zöldséghez, vagy a húsokra.
Alufóliára reszeljünk burgonyát, fűszerezzük ízlés szerint, és erre tegyünk karikára vágott padlizsánt, cukkinit, lilahagymát. A tetejére kerül a szeletelt paradicsom, végül meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sóval. Betakarjuk az egészet a fóliával, és megsütjük.
A pálcára fűzött finomságok nagyon változatosak lehetnek. A színek és formák változtatásával mindenki kedvére tehetünk. Vághatjuk a hozzávalókat kockára, karikára, félkör alakúra, hasábra, vagy rézsútosan szeletelhetjük. A szeletelést hullámkéssel, recekéssel, csíkos hámozással tehetjük változatossá. A megsült finomságokat tálalhatjuk úgy is, hogy egy óriáskiflit, vagy bagettet félbe vágunk, sajt lapkát teszünk bele, majd erre húzzuk le a finomságokat. Tehetjük karikázott sült burgonya szeletekre is.
Különféle salátákat készíthetünk. Azonos alapanyagból többféleképpen készíthetjük el. Pl.: ecetes salátának: burgonyasaláta lilahagymával, burgonyasaláta zellerrel, burgonyasaláta zöldborsóval, burgonyasaláta csemege uborkával. Majonézes változatban is elkészíthetjük a salátákat, vagy paradicsomos alappal.
A friss, változatos salátaalapok nem hiányozhatnak a partiból. Az a legpraktikusabb, ha kistálakban felaprítjuk a zöldségeket, és mindenki kedve szerint választhat. Kis odafigyeléssel nagyon mutatós lehet, pl.: az egyik tálban uborka, sárgarépa, fejes saláta, a másikban cukkini, kápiapaprika, sörretek, a harmadikban paradicsom, jégsaláta, zöldpaprika, a negyedikben kovászos uborka, lilakáposzta, újhagyma.
Készítsünk salátaöntetet!
Olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj, zöldpetrezselyem, zellerzöld, kapor, bazsalikom, zöldhagymaszár, mustár, só, citromlé, balzsamecet összetevőket összeturmixoljuk kevés vízzel, édesítőszerrel és üvegekbe töltjük, Így mindenki kedvére önthet belőle.
Lettner Annamária, dietetikus