Öttusa-vb: aranyérmet szerzett a magyar férfi váltó is

  •  
  •  
  •  

Aranyérmet nyert a Marosi Ádám, Kasza Róbert, és az újpesti Tibolya Péter összeállítású csapat a férfiak szerdai váltóversenyében a moszkvai öttusa-világbajnokságon. Kedden a női váltónk is a dobogó felső fokára állhatott.

A magyar trió az oroszok mögött a második helyen állt a vívást követően, s az úszásban is tartotta a lépést a győzelemre leginkább esélyes alakulattal, amelyben ott volt a kétszeres olimpiai bajnok, idén Európa- és vb-győztes Andrej Mojszejev, a 2008-ban vb-első Ilja Frolov és a tavalyi vb-n, illetve az idei vk-döntőben második Alekszandr Leszun.

A nagyon jól tempózó kínaiak a lovaglás előtt bejöttek a második helyre az oroszok és a magyarok közé, de utóbbiak a harmadik számot követően már az élen álltak, s ezt a pozíciójukat a lövészetekkel megszakított futásban is megőrizték. A hazaiak az elrontott lovaglásukkal a verseny három ötödénél messze kerültek az első hely megkaparintásától.

A lövészettel nehezített futás során Marosi Ádám 11 mp előnnyel rajolt dél-koreai és 14-gyel ukrán vetélytársa előtt. Az első kör végén az ukrán megelőzte a koreai futót, de a második sorozatot követően visszaállt a sorrend, viszont az egyéniben harmadik Marosi jobban célzott, így némi plusz előnyre tett szert.

A váltás után Tibolya Péter hibátlanul lőtt, s már csaknem fél perccel vezetett a koreai-ukrán kettős előtt, miközben az oroszok folyamatosan jöttek előre. A második – összességében a negyedik – kör után Tibolya még jobban ellépett a többiektől, s így váltotta Kasza Róbertet, aki hibátlan sorozattal kezdett. Azonban hasonlóan cselekedett a tavaly vb-második dél-koreai trió befutó embere is, nyomában ukrán riválisával.

Az utolsó sorozat után 32 mp volt Kasza előnye, s ekkor már nem volt esélye az üldözőknek. Amikor Kasza a külső szakasz után visszaért a csarnokba, Marosi és Tibolya már a célban fogadhatta a gratulációkat, majd mindketten tárt karokkal várták a magyar zászlóval érkező társukat. A második helyre a koreaiak, a harmadikra az ukránok érkeztek.  

Az idei, angliai Európa-bajnokság után tehát ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a férfi váltó – csak annyi a különbség, hogy az Eb-n Demeter Bence szerepelt Tibolya helyett.

A magyar válogatott két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, amelyen Marosi olimpiai kvótát is szerzett.