Ötven diáknak segítenek felkészülni

  •  
  •  
  •  

Félszáz diák készülhet fel ingyenesen szaktanárok segítségével pótvizsgára az önkormányzat által támogatott Tanoda program keretén belül. A tanulók a háromhetes, egyenként negyvenórás intenzív tanulási időszak után próbavizsgát tesznek, azonban ha iskolájuk az itt megszerzett eredményt beszámítja, nem kell pótvizsgázniuk.

Mint ismert, Újpest Önkormányzata idén január 1-jével az  Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal közösen indította útjára Tanoda programját, amelynek keretén belül most pótvizsgára készítik fel azokat a diákokat, akik arra egy vagy több tárgyból rászorulnak. 

A Tanoda program egyik aktív szervezője Giczy Béla, a Bródy Imre Gimnázium igazgatója a Tél utca 52 szám alatt tartott rendhagyó szülői értekezleten ismertette: az intenzív felkészülési időszak három hétig, augusztus 16-ig tart, egy tanulóra negyven óra jut és szinte valamennyi (főbb) tárgyat (magyar, matematika, fizika, kémia, természetismeret, angol) tanítják.

– A háromhetes időszak végén a diákok próbavizsgát tesznek, amit jegyzőkönyvezünk, ezt megküldjük az iskoláknak, és amennyiben az anyaintézmény beszámítja, elképzelhető, hogy nem kell mindenkinek újból vizsgáznia – tette hozzá.

A tanítási időszak reggel 9-től délután 15 óráig tart, van, aki délelőtt, míg mások délután „jönnek iskolába”. Lesz olyan, aki egy héten csak egyszer vagy kétszer, míg aki több tárgyból készül fel, akár a hét minden hétköznapján eljön majd a roma önkormányzat épületébe, ahol mintegy iskolaszerűen kisebb tantermekben folyik hétfőtől az oktatás.

A tantárgyak közül a matematika bizonyult a legnehezebbnek, azonban az itt folyó program hatékonyságát jól mutatja, és optimizmusra adhat okot, hogy aki még a tanév során a Tanoda program keretén belül járt korrepetálásra, ugrásszerűen javított az iskolai teljesítményén. Giczy Béla szerint a program – szintén korrepetálás formájában – ősztől is folytatódhat. Amennyiben lesz rá lehetőség, az érdeklődők az iskolák gyermekvédelmi felelőseinél jelentkezhetnek.

M. Orbán A