Ötven éve színpadon: Kovács Kati

  •  
  •  
  •  

Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszövegíró és színművész, a Városnapok sztárfellépője ismeri a várost, tíz családtagja – köztük unokahúga –, valamint zongorakísérője, Koncz Tibor is Újpesten lakik. Pár éve az Árpád Kórháznak és orvosainak köszönhette édesanyjának a gyógyulását. Eggyel több indok, hogy Kovács Kati várja az újpesti találkozást a közönséggel. Az énekes a beszélgetés során is „pörög”, éppúgy, mint a színpadon szokott.

– Énekesként is van élménye Újpestről?
– Számtalan fellépés emlékét őrzöm, többnyire az Ady színpadáról, de szabadtérről is. S ugyan a közönség mindig közönség, úgy érzem, Újpesten kapok egy kis pluszszeretetet is. Pár éve karácsony előtt például cudar hidegben léptünk fel, óriási hősugárzók melegítették be a színpadot, mégis forró volt a hangulat, amikor énekelni kezdtem. Csodálatos volt a közönség, megkapó volt a karácsonyváró hangulat. Felejthetetlen élményem azóta is.

– Majd ötven éve színpadon van, énekel.
– Amikor a Táncdalfesztivált 1966-ban a Nem leszek sohasem a játékszered című dallal megnyertem, úgy gondoltam, két-három évet adok magamnak a színpadon, addig csinálom. Nem sokkal később ugyan jött a nagy sikerű Most kéne abbahagyni, az akkori elhatározásból nem lett semmi. [Nevet.] Lett azonban változatos élet, készülődés a fellépésekre, utazások az országban és a világban, készülünk, fellépünk, hazatérünk és kezdjük újra. Készültek csodálatos dalok, Koncz Tibor például több mint száz dalt írt eddig nekem a szerzőtársakkal. Ezt a kalandos életet szeretni kell, másképpen nem megy. Az unokahúgomnak például csodás hangja van, de a kalandos életet nem szereti. Amikor elmondom, hová is utazom, már a gondolatban megtett úttól is elfárad. Kalandra nem vágyik sem ő, sem a férje. Ellenben remek pedagógusok. Nekem szinte ma is hiányzik, ha egy nap nincs fellépésem, és eltérek a megszokott ritmusomtól, és nem hajnali két-három óra körül kerülök ágyba.

– Hogyan lehet bírni ezt a tempót?
– Nekem ez a természetes. Feltölt az éneklés és a mozgás, például a teniszezés az Újpest szomszédágában lévő Elmű-pályán. Egy orvos teniszpartnerem mondta: ti, színpadi emberek mind-mind adrenalinvadászok vagytok. Amikor kimentek a színpadra, a reflektorfénybe, minden megváltozik körülöttetek. Ez így van, a közönség vár, mindenkit áthat a készülődés öröme. A dalok csodája, hogy az egymástól homlokegyenest eltérő gondolkodású embereket is összehozza. A zene kikapcsol, elandalít, ellazít. A közönség nemcsak kap, ad is. Szeretetet, elismerést, tapsot. Ez az, ami erőt ad nekem ötven év után is. S persze kell hozzá fegyelmezettség: fellépés előtt órákkal nincs már evés, egy darabka csokoládé sem.
– A dalok több évtized elteltével is sikerek, a táncdalfesztiválos időszak tinijeinek gyermekei is énekelik. Talán mert nemcsak az előadó jó, hanem a dalok is.
– Koncz Tibor és Gábor S. Pál zeneszerzők Szenes Ivánnal vagy például a Lerch István–Demjén Ferenc-szerzőpáros valóban időtállóan jót alkotott, de 2000 után is születtek, születnek remek dalok. Ezt nemcsak én gondolom így, hanem követőim is, például Szandi, Szulák Andrea, Péter-Szabó Szilvi, Radics Gigi, Brigi, Kocsis Tibor, Nicolas, és még hosszan sorolhatnám, ki mindenki énekli a dalaimat. Például az Úgy szeretném meghálálni, az Indián nyár, a Szólj rám, ha hangosan énekelek rendszeresen felcsendül fellépéseik során. Erre nagyon büszke vagyok. Mostanában Kovács Kati-dalokat énekelnek a legtöbben, míg korábban Máté Péter vagy Demjén Ferenc dalai voltak a slágerek. De a nagyvilágban is nyomon követhető, hogy rappelők, breakelők a dalaimra mozognak. Számomra is meglepő volt, hogy a világ másik felén az amerikai szupersztár Christina Aguilera Woohoo című dala az Add már uram az esőt! feldolgozása.

– Újpesten szabadtéren lép fel, ez merőben új kihívás egy énekesnek.
– Minden fellépés örömmel várt esemény, de kihívás is, hiszen minden új, ami körülveszi a fellépőt. Sokan kérdezik, miért izgulok ennyi év után is. Mert rutinból semmit nem lehet csinálni. A szabadtéri színpad óriásira nagyítja a teret, a nézőszámot. Nagyon fontos, hogy gyorsan kialakuljon a kapcsolat a közönséggel. Fantasztikus érzés volt például a Szigeten a három koncertem sok ezer koncertlátogató előtt. A szervezők elmondása szerint a Városnapok fellépőit már várják az újpestiek. Zeneszerzők, zenészek, hangszerelők és technikusok, hangmérnökök dolgoznak azért, hogy minden zökkenők nélkül menjen, minden tökéletes legyen ezen a napon is. Amikor március 15-én átvettem a Kossuth-díjat, nem udvariasságból mondtam, hogy csak részben illet engem. Hiszen egy team dolgozik azért, hogy az előadás a tőlünk elvárt színvonalú legyen. Értük és persze a közönségért is szólnak tovább a dalok.

Kovács Kati az Újpest Városnapokon: augusztus 31-én, vasárnap, 16 órakor, a Szent István téri nagyszínpadon.

Bangha Katalin