Óvjuk kedvenceinket az ünnepek alatt!

  •  
  •  
  •  

Az óévbúcsúztató ünneplések során az erős hanghatással járó petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc szalad világgá ijedtében. Közülük több sohasem kerül elő.

Az óévbúcsúztató ünneplések során az erős hanghatással járó  petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc szalad világgá ijedtében. Közülük több sohasem kerül elő. Ezért Budapest Főváros Közterület-felügyeletének Illatos úti Állategészségügyi Szolgálata arra kéri az állattulajdonosokat, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek hűséges barátaikra, hogy azok az ünnepek elmúltával továbbra is sok örömöt okozzanak nekik.

A szilveszteri petárdázás rossz hatással van a kutyákra, akik a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy a menekülés érdekében kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből. Emellett a riadt, sokkos állapotú kutyák félelmükben haraphatnak is. A kóborrá váló állatok pedig hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak.

Azt tanácsoljuk, hogy ezekben az időszakokban kedvenceiket csak pórázon sétáltassák. Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv a gazda adatait tartalmazó bilétával. Mivel a biléta is leeshet menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip.

A közterületen kóborló állatokat jobb esetben a lakosok menhelyre viszik vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó Állategészségügyi Szolgálatnál illetve állatmenhelyeknél keresnek számukra biztonságos menedéket.
Amennyiben megtörtént a baj, és házi kedvencünk elveszett, több dolgot is tehetnek annak érdekében, hogy megtalálják őket.

Készítsünk lakhelyünk környékére kitehető plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket, jelentsük a közeli állatotthonoknak, állatorvosi rendelőknek az eltűnést, a legjobb, ha képet is tudunk küldeni róla! Ajánlatos felkeresni a www.ebtelep.hu oldalt, ahol  információkat találhatunk az elveszett és megtalált állatokról.

Budapest Főváros Közterület-felügyelete
Állategészségügyi Szolgálat