Óvoda nyílt a családi napközi mellett

  •  
  •  
  •  

Önkormányzati segítséggel bővült és óvodai csoportot is indított az Apró talpak családi napközi. Az intézmény az ÉPIT Zrt. korábbi irodáját kapta meg, itt indult el az óvodai csoport.

Mózes-Marcsinák Márta, az óvoda egyik megálmodója kereste meg lapunkat azzal, hogy elmondja, önkormányzati segítséggel sikerült bővíteniük és helyet találniuk az óvodának.
Káposztásmegyeren rengeteg kisgyermekes család él, a Megyeri klubhoz közel pedig néhány éve működik egy családi napközi, ahonnan a szülők szerették volna óvodába továbbvinni a gyermekeiket, lehetőleg a közelben maradva. Így merült fel az igény óvodai csoportokra, azonban a családi napköziben nem lett volna erre férőhelyük.
– Megkerestük az önkormányzatot, hogy a már működő családi napközink közelében szeretnénk óvodát nyitni, amihez helyiséget keresünk. Így kaphattuk meg a szomszédos házban lévő bérleményt, ami ezelőtt az ÉPIT Zrt irodája volt – mondja az alapító, Mózes-Marcsinák Márta. Hozzáteszi, a korábbi irodát ők alapították és ők alakították ki az előírásoknak megfelelő óvodai környezetet, beleértve a gyermekmosdókat és a foglalkoztatókat.
Az újonnan nyílt óvodában jelenleg együtt vannak a családi napközisek és az ovisok. Az alapítók szerint ugyanis a kicsikre kortársaik vannak a legjobb hatással, cél, hogy a nagyobbak és kisebbek között jó kapcsolat alakuljon ki és valamennyi gondozóval megismerkedhessenek az apróságok. A nevelők között nem csak dajkák, óvónők, hanem fejlesztőpedagógusok is vannak. Az alapítók szerint az ő segítségükkel már idejekorán felismerhetők az esetleges részképesség-zavarok, amik iskoláskorra akár teljesen ki is küszöbölhetők.
A hároméves kortól kötelező óvodáztatás kapcsán bővülésre is számítanak a megálmodók. Ugyanis ők (magánintézményként) a keresztfélévben azokat a gyermekeket is felvehetik, akik augusztus 31 után töltik-töltötték be a harmadik életévüket és emiatt csak jövő szeptemberben mennének óvodába.
Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester a bővítésről lapunknak azt mondta, a nem önkormányzati fenntartású intézményeknek hasonló módon nyújtanak segítséget. Hozzátette, „szerencsés együttállásról” volt szó, hiszen az ÉPITZrt kisebb irodába költözött, a bérleményt így kaphatta meg az Apró Talpak. Az óvoda egyébként az Újpesti Vagyonkezelő Zrt-n keresztül bérli a helyiséget és egy külön területet, ahol az előírásoknak megfelelően játszót alakítanak ki a gyerekek számára.

Kik járnak családi napközibe?
A családi napközit rendszerint másfél-kétéves kortól veszik igénybe. A Káposztásmegyeren működő intézmény arra is lehetőséget biztosít, hogy csak heti két-három napot töltsön bent a kisgyermek. A választható heti vagy félheti „bentlétnek” az a célja, hogy ne átmenet nélkül szakítsák ki a kicsiket az otthoni környezetből, ugyanakkor minél hamarabb kortársaik közé kerüljenek.

Kétnyelvű nevelés
Az óvoda pedagógiája kétnyelvű nevelésre épül. Az egyik gondozó csak magyarul, míg a másik csak angolul beszél hozzájuk, aminek köszönhetően idejekorán megismerkednek az idegen nyelvvel.

Kép és szöveg: M. Orbán András