Párbeszédben a lakókkal

  •  
  •  
  •  

Látványos változáson megy keresztül Újpest. Útfelújítások zajlanak, körforgalom épül, ökoparkok, virágágyások teszik színesebbé környezetünket. Kutyafuttatókat alakítanak ki, játszóterek újulnak meg, és tavaszra a Szilas park is elkészül. A fejlesztésekről Rádi Attila városüzemeltetésért felelős alpolgármestert kérdeztük.

 - Hamarosan birtokba vehetik az újpestiek az új uszodát. A megújulás az épület környezetét is érinti.
– Napokon belül befejezik az uszoda előtti terület rendezését. A Kósa Pál sétány és az uszoda közötti rész teljesen új fazont kap. A meglévő sétányt szélesebbre építjük, kibővítjük, és új, esztétikus burkolatot kap. Díszkert és fasor övezi majd az uszodához vezető utat. A mára elavult közvilágítást is modernebbre cseréljük. Újpesten ez lesz az első energiatakarékos LED-fényforrásokkal kivilágított sétány.

– A Lebstück Mária utcai sétány átalakulásáról folyamatosan hírt adott az Újpesti Napló. Meddig tartanak a munkálatok?
– A terület rehabilitációja október végén fejeződik be. A tervezés során a lakók és a környék intézményeinek igényeit is figyelembe vettük. Ez a terület a nyolcvanas évek óta a mai állapotában van. Azóta az apróbb változtatásoktól eltekintve nem történt jelentős felújítás. Itt az ideje egy látványos változásnak. Új sétautak, új pihenőhelyek, virágágyások készülnek, és új teret alakítunk ki a templom előtt.

– Több ezer válaszlevél érkezett az Újpesti Párbeszéd kérdőívére, és az egyéni képviselőkhöz is gyakran fordulnak észrevételekkel.
– Egyre több kérés érkezik felénk az emberektől, ami azt jelenti, hogy az újpestiek megtisztelnek minket a bizalmukkal, elmondják véleményüket, megosztják velünk problémáikat. Telefonálnak, e-mailt vagy levelet írnak. Kollégáimmal igyekszünk minden kérésnek eleget tenni, minden hibát kijavítani.

– A kutyásokat is sikerült megszólítani a Nem Nagy Dolog! kampánnyal.
– A kampány sikeres, mind többen és többen csatlakoznak hozzá. Ez az ügy alapvetően kulturáltság kérdése. Szerintem egyre inkább ciki lesz otthagyni a kutya után a piszkot az utcán, téren. Aki kicsit is ad magára, fölszedi. Tényleg nem nagy dolog ez senkitől, aki kutyát tart. Ennek természetesnek kell lennie egy kutyatulajdonos számára. Az önkormányzat vállalja, hogy biztosítja ehhez a megfelelő körülményeket. Ahogy ígértük, hatvan db új kutyapiszokgyűjtő szemetest helyezünk ki még ebben az évben. Nagyon sok javaslatot kapunk a kutyatulajdonosoktól, így a helyszíneket az ő igényeik, kéréseik alapján tudtuk meghatározni. Több ezer kutyapiszokgyűjtő szettet osztottunk ki, és a karácsonyi vásár idején még körülbelül ezer darab vár gazdájára.

– Városüzemeltetésért felelős alpolgármesterként naponta járja a várost. Minden alkalommal talál valami javítanivalót?
– Keresek. Egy ekkora városban mindig van mit javítani, rendbe hozni, felújítani. Ennek tudatában dolgozunk nap mint nap a fejlesztéseken és fokozatosan minden szükséges helyre eljutunk. A közelmúltban kijavítottuk a Perényi Zsigmond utca szinte teljesen lekopott útburkolatát, a Telkes, Bucka utcákban a töredezett járdák kaptak új kőburkolatot. Forgalomcsillapított zónát alakítunk ki az Istvántelki út-Zichy Mihály utca-Elem utca- MÁV-vasútvonal által határolt területen, és hoszszú évek küzdelme után végre sikerült kialakítani az Istvántelki és az Ősz utca sarkán a biztonságos gyalogátkelőhelyet is. Befejeződött a körforgalom építése a Sporttelep utca-Erdősor utca kereszteződésében. De biztos vagyok abban, hogy kollégáimmal holnap is találunk valami javítanivalót. Arról nem is szólva, hogy az újpestiek is küldik a jelzéseket. Attól nem tartok, hogy egyszer csak elfogy a feladat.

– Folytatás 2014-ben?
– Jövőre a folyamatos kisebb-nagyobb felújítások mellett egy újabb, igazi, nagy fejlesztésbe is belekezdünk. Folytatódik a Szent István tér, ezen belül a piac megújítása, melynek során új, korszerű csarnok építése kezdődik. Ami lényege: a piac eközben teljes kapacitással üzemel majd. A dologban az a bravúr, hogy végül a tér és a piac is nagyobb lesz, és új parkolóhelyekkel bővül. Tavaszra elkészül a Szilas Családi Park, a Görgey utca tervezése gőzerővel folyik. Az uszodasétány másik oldalára eső terület is megújul. Erről még nincs kész koncepció, de már dolgozunk rajta. Néhány éven belül ott is látványos lesz a változás.

N. B.