Párizs helyett Újpest

  •  
  •  
  •  

A legmodernebb világítástechnikát bemutató látogató központot hozott létre a Genereal Electric újpesti bázisán. A 200 millió forintba kerülő bemutatóközpontot nem Párizsba, Rómába telepítették, hanem Újpestre, ahol 115 évfordulóját ünnepli az Egyesült Izzó, majd a Tungsram révén világhírnévre szert tett magyar világítástechnika. A vállalt székháza világszínvonalú díszkivilágítást kapott, amelynek felkapcsolása előtt Wintermantel Zsolt köszöntötte a megjelenteket.

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter és Phil Marshall, a GE Fényforráselnök vezérigazgatója ünnepélyesen adta át a vállalat európai világítástechnikai központját a vállalat Váci úti központjában.

A miniszter arról beszélt, büszkeséggel tölthet el minden magyart, hogy a GE regionális tevékenységének hídfőállásául ismét hazánkat választotta. A vállalat hosszú évtizedek óta Budapesten működő globális kutatóközpontjában magasan képzett magyar mérnökök dolgoznak, az egyszer már kivívott versenyelőnyökre és a korszerű hazai szaktudásra építve lehet keresnivalónk a világpiacon is.  

A GE üzletág vezetője a jelenről szólva kifejtette, Budapesten működik a vállalat európai tevékenységének központja, s a technológiai fejlesztésben is vezető szerepet tölt be az itteni globális technológiai fejlesztési központ, ahol több mint 200 magyar mérnök dolgozik.

A központ átadását és bemutatását követően a Váci úti székház LED-es díszkivilágításának átadására került sor a homlokzatra vetített, a vállalat történetet bemutató, látványos fényinstallációt követően.

A díszkivilágítás felkapcsolása előtt Wintermantel Zsolt az újpesti ipartörténet büszkeségeire, az akkori újpesti önkormányzat ebben játsztott támogató szerepére hívta fel a jelen levők figyelmét. Mint a polgármester fogalmazott, ez az esemény és személyes jelenléte egyaránt szól a múlt előtti tisztelgésről és a jövőbe vetett bizalomról. Hozzátette, bízik abban, hogy a jövőben sok jót alkotnak közösen a vállalattal, ahogy elődeik tették.

Vámos Zoltán, a társaság globális technológiai igazgatója kifejtette, stratégiai döntés volt, hogy nem más Európai városban, Párizsban, Rómában, hanem Budapesten, Újpesten nyitották meg bemutatóközpontjukat, amely nemcsak a társaság, hanem a város és az ország számára is hasznot hoz. Meglátása szerint a világítástechnikában a forradalom kellős közepén vagyunk, a jövő technológiája, a LED-es világítás teljesen megváltoztatja a világot.

 Az Újpesti Napló kérdésére Phill Marshall elmondta, a világ minden tájáról érkező érdeklődök között minden bizonnyal lesznek dizájnerek, építészek, elektromérnökök, lakberendezők, kereskedelmi és szálloda láncok  döntéshozói és így tovább. Vámos Zoltán évi ezer főre becsülte a központba érkezők számát, ami idegenforgalmi bevétel szempontjából is hasznos lesz Újpestnek és a fővárosnak. Phil Marshalltól azt is megtudtuk, a 200 millióba került központba 15 kilométer kábelt építettek be.