Parkolási problémák

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Párbeszéd visszajelzéseiből is kiderül, hogy – főleg Újpest központi területein – jelentős problémát okoz a parkolók túlzsúfoltsága. A kérdést tovább súlyosbítja, hogy a gépjárműveket nagy százalékban az agglomerációból érkezők hagyják itt, hogy aztán tömegközlekedési eszközökkel utazzanak tovább.

Egymás hegyén-hátán parkolnak az autók Újpest utcáin, főleg a központban található részeken. A 3-as metró megállóinál, így az Újpest-Központban és a Városkapunál található környékén már reggel megtelnek a parkolók, ahonnan a sofőrök tömegközlekedési eszközökkel, főleg metróval utaznak tovább. A P+R parkolók, azaz a „Park and Ride” lényege éppen ez, hogy letéve az autót, lehetőség van a város gépjárműforgalmának csökkentésére. A problémát főleg az agglomeráció közelsége, és az onnan érkezők egyre növekvő száma okozza. A kevés parkolóhely miatt így sokszor éppen az ittlakók nem jutnak parkolóhelyhez.

antosa


PARKOLÓ ÓRÁK
Megoldást jelenthet a parkolási problémára a közterületeken – elsősorban a belvárosban – parkoló órák beüzemelése. A fizetős parkolás megítélése kettős: az óránkénti parkolási díj plusz terhet ró az autó tulajdonosokra, viszont csökkenti a parkoló autók számát, így csökken a túlzsúfoltság is. Az Önkormányzat keresi a megfelelő megoldást.