Parkolj és vásárolj!

  •  
  •  
  •  

A rekkenő hőségben a piaci sárga keramitkockás parkolóban a fák árnyékában keresik a parkolóhelyet az autósok. Tehetik, van hely bőven. Délelőtt lévén a szabadságon lévők és a mindig sietésben lévő nyugdíjasok érkeznek. Szembetűnő: a szatyrok, kosarak főként sárgabarackkal telik , hiába , most van a befőzési szezon. A piaci bevásárlóktól azonban nem a baracklekvár receptjét kérdeztük, hanem a vásárlási szokásokat kielemezve a parkolásról is beszélgettünk.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Repánszky Jánosné és férje is elsőként az sárgabarackot helyezi az autó csomagterébe, -rendszeres piaclátogatók vagyunk, szinte minden nap itt vásárolunk – mondja a család szóvivője, a feleség. -Négy unokánk van, sok gyümölcs fogy. Most éppen sárgabarackot fogunk eltenni, elsősorban ezért jöttünk. De ha már az ember itt jár…  Szerencsére nem kell sokat cipekedni, az autónk biztonságban parkol itt. Mi örülünk annak, hogy a piaci parkoló a vásárlókat szolgálja, bármikor jövünk, találunk helyet. A két órás ingyenes parkolás a bevásárlásra nekünk bőven elég, de jut idő arra is, körbejárjunk néhány üzletet, elintézzük amit kell.  Mivel én nem vezetek, csak a  férjem, apróbb dolgokért a villamossal is el tudok idáig jönni. De nyáron, amikor a friss zöldségnek, a gyümölcsnek  bizony nagy a súlya,  kényelmesebb az autós bevásárlás, nincs cipekedés. Ezért együtt jövünk.

 

Kujbus László és felesége Dunakesziről érkezett a parkolóba, láthatóan  a terelőtáblákat is otthonosan követik.

-Hosszú évek óta ez a megszokott bevásárlási helyünk. Korábban is autóval közlekedtünk, igyekeztünk a közelben megállóhelyet keresni. Olykor több kört is mentünk, amíg egy távozó autós helyére  be tudtunk állni.  Mi nagyon elégedettek vagyunk a parkolási lehetőséggel, de Dunakesziről is sokan vásárolnak itt, nyugodt körülmények között tudhatják az autóikat. Nekünk az is tetszik, hogy sokat szépült, fejlődik Újpest- mondja Kujbus Lászlóné. Kíváncsiak leszünk az új Főtérre is, de arra még várni kell egy kicsit. Most szabadságon vagyunk, van időnk nézelődni. Ruhaneműt is találunk itt, nemcsak élelmiszert. Megszoktuk már, hogy nagy bevásárlást csinálunk, egyszerre több kiló húst veszünk, majd kiporciózva a fagyasztóládában tároljuk. A gyümölcs gyorsan fogy, három unokánk van. A vásárlásnál az idő is elrepül, általában elegendő nekünk a két órányi ingyenes  parkolás, De ha átlépünk a fizető zónába, akkor sincs gond, nem hatalmas összeg a parkolás ilyenkor fizetendő díja.

 

-Végre nem a metróval közlekedők, munkába járók parkoló  helye a keramitos terület ! – mondja elégedetten  Kiss Margit , amikor a parkolási lehetőségről kérdezzük. –  Életemben talán ha kétszer  hagytam itt az autómat és én is metróval utaztam tovább a dolgomra, de ha csak vásárolni indultam  a piacra, először mindig végig gondoltam autóval jöjjek-e, találok-e parkolóhelyet, és mikorra. Messze lakom a piactól, ezért autózom.  Most bármikor jövök, van  parkolóhely. Évekig a Lehelre jártam, de amióta Újpesten élek, itt is vásárolok.  Ezért sem szeretném, ha emeletes piac épülne itt. A mélygarázsnak nagy hasznát látjuk majd, én a vásárteret idáig a parkolóig kiterjeszteném, de hát ez nem az én döntésemtől függ. Ideje ezt a területet rendbe hozni. A parkolót is, ami  az építkezés során nyilvánvalóan eltűnik majd,  már csak emlék marad számunkra. De van ennek egy jó oldala is: bár nagyon kopásálló a keramit,a legjobb erre a célra de télen sajnos rettentően  csúszós, balesetveszélyes. Amikor két szatyorral megyek az autóig joggal tartok attól, hogy elcsúszom.  De az autó kereke is sokszor csak pörög, nem tud megkapaszkodni  a jeges, zúzmarás felületen. Most csak a hepe-hupás részek miatt kell a lábunk alá nézni  járás közben, de ez  a fák „számlájára” írandó.