Pedagógusnapi elismerés tehetséggondozásért

  •  
  •  
  •  

A közelgő pedagógusnap alkalmából május 31-én, pénteken adták át a Graphisoft Alapítvány a Magyar Matematika Oktatásért 2013 díjat a tehetséggondozás terén országszerte kiemelkedő teljesítményt nyújtó matematikatanároknak. A rangos versenyeken minden évben több tízezer tehetséges diák méri össze tudását felkészítő tanáraik segítségével. Az idei díjazottak között ismét van újpesti pedagógus: Martonné Czemel Katalin, a Babits Mihály Gimnázium tanára, aki Várkonyi Viktortól, az alapítvány vezérigazgatójától vette át az elismerést.

A kitüntetett tanárnő 1998 augusztusa óta dolgozik a Babits Mihály Gimnáziumban, matematika–fizika szakos tanárként. Ezen időszak alatt rendszeresen kapott osztályfőnöki megbízatást, sok alkalommal vezette a matematikafakultációt, illetve – a kétszintű érettségi bevezetése óta – az emelt szintű felkészítést. 2007-ben matematikából pedagógus-szakvizsgát tett.

Munkáját megbízhatóság, precizitás és eredményesség jellemzi. A matematika fakultációin végzett tanulók szinte kivétel nélkül bekerülnek a felsőoktatási intézményekbe, s visszajelzéseik alapján megállapítható, hogy a sikeres egyetemi tanulmányokhoz szükséges matematikai ismeretekkel rendelkeznek, amit az eredményes felkészítésnek köszönhetnek. 

Diákjai rendszeresen vesznek részt különböző szintű matematikai tanulmányi versenyeken. Évek óta nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra a szakóráin és a szakórákon kívül is. Ez utóbbit szabadidejét felhasználva végzi. 

Elkötelezettségét jelzi, hogy szervezőként rendszeresen vesz részt a Bolyai-matematikaverseny lebonyolításában, s a régió országos döntőjébe jutott diákokat kíséri a Zrínyi Ilona-matematikaversenyen – áll a méltatásban.

Martonné Czemel Katalint az Újpesti Napló május 23-i lapszámában kérdeztük arról, mi a matematikaversenyeken sikerrel szereplő diákjainak s egyben a pedagógusnak a titka. Tettük ezt azért, mert a Babits Mihály Gimnázium öt diákja nagy sikerrel szerepelt a 2012–2013. évi Arany Dániel matematikai tanulóverseny országos döntőjében, két kategóriában az első tíz helyezett közé jutottak. A tanárnő két tanítványa, Szőke Márton az első helyen, Szalay Gábor pedig a tizedik helyen végzett. 

Gratulálunk! 

B.K.