Példás büntetésekkel a garázdák ellen

  •  
  •  
  •  

Görögtűzért százezer forintos bírság, többszörös visszaesőként elkövetett garázdaság miatt pedig előzetes letartóztatásban várakozás a jogerős ítéletre a november 2-án lezajlott Újpest FC- Eger FC meccs rendőrségi mérlege. Újpest rendőrkapitánya az új biztonsági rendszer segítségével a továbbiakban is hasonló szigorral kíván fellépni a renitens szurkolók ellen.

Egy-egy focimeccsen rendszerint több jogsértés történik hazai és vendégszektorokban egyaránt – mutatott rá dr. Terdik Tamás újpesti rendőrkapitány. Pirotechnikai eszköz birtoklása és használata valamint az arc szándékolt eltakarása szabálysértésnek minősül, a lelátón verekedni vagy a pályára bemászni pedig már bűncselekménynek számít – sorolja a rendőrkapitány. Hozzátette: a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, ütő-szúró- vagy vágóeszköz birtoklásáért szintén előállítják a renitenst, és pénzbírságot szabnak ki rá.

November 2-án, az Eger FC elleni mérkőzésen két jelentős eset történt. Az egyik szurkoló a mérkőzés előtt felmászott a szurkolókat pályától elválasztó kerítés tetejére és görögtüzet gyújtott; a rendőrség százezer forintos pénzbírsággal sújtotta. Terdik Tamás megjegyezte: az ilyenkor kiszabható maximum százötvenezer forint, és bár az illető először követette el, a rendőrség szeretné elérni, hogy a lelátókon szoruljanak vissza a jogsértések. (Tavasszal még csak ötvenezer forint értékben szabtak ki bírságot késért illetve boxerért.)

– A második félidőben az egyik hazai szektorban verekedés alakult ki, amelyet rögzítettek a kamerák. Itt az egyik, hasonló cselekményekért már többször büntetett férfi ököllel ütött meg egy ismeretlent – mondta Terdik. 

A rendőrség a mérkőzés után, késő este a lakásán kereste a garázda férfit, aki később a káposztásmegyeri rendőrőrsön feladta magát. Jelenleg előzetes letartóztatásban várja a jogerős bírósági ítéletet. A férfi ellen egyébként egy másik eljárás is folyamatban van.

Dr. Terdik Tamás rámutatott, egy öt-nyolcezres nézőszámmal zajló mérkőzés rendőrségi biztosítását kamerák és a nemrégiben korszerűsített beléptetőrendszer segíti. Utóbbi fejlesztésnek köszönhetően nagyobb látószögű, erősebb zoomolásra képes elektromos szemek pásztázzák a stadiont, aminek köszönhetően a renitensek arcai sokkal jobban felismerhetők.

A rendőrkapitány végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendbontó drukkerek a saját csapatuknak is kárt okoznak, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség pirotechnikai eszközök tiltott használatáért mérkőzésenként százezres nagyságrendű büntetéseket szab ki az Újpest FC-re.

M. Orbán András