Péni: Az olimpiai döntőben bármi megtörténhet

  •  
  •  
  •  

Az olimpiai kvótaszerzéssel már teljesítette, sőt túl is szárnyalta az elvárásokat, ám Rióba sem csak turistának készül Péni István, az UTE sportlövője.

A 19 éves puskás hosszú évek óta a sportág legnagyobb magyar tehetségének számít, már 14 évesen is komoly eredményekre volt képes, 2014-ben pedig egy-egy arany- és bronzéremmel tért haza az ifjúsági olimpiáról.

Az UTE versenyzője korosztályos sikerei (junior Eb ezüst- és bronzérem) mellett egyre többször ért el a felnőttek között is kiemelkedő eredményeket, a riói olimpiai kvalifikációs sorozat végéig pedig szinte minden versenyen csak egy hajszál választotta el a kvótától.

– Kicsit dühítő volt, hogy folyton csak egy pici hiányzott, de végig azt mondogattam magamnak, hogy meglesz a kvóta, nem kell idegeskedni. A legdühítőbb talán pont a tavalyi első verseny, a csangvoni világkupa volt, amely egészen az utolsó lövésekig nagyszerűen ment. Sajnos az 58. és 59. lövés gyengébb lett, így csak kilencedik helyen végeztem – mondta a tavalyi kvalifikációs sorozat viszontagságairól Péni.

– Mindezek ellenére végig bíztam magamban, s az utolsó, augusztusi versenyen sikerült végre kvótát szereznem. Elmondhatatlanul boldog voltam, mert beteljesült, amiről álmodtam.

A kvótát légpuskával szerezte meg, s végig ebben a számban volt közel hozzá, ugyanakkor tavaly ugrásszerűen fejlődött az 50 méteres összetett eredménye is, így Rióra erre a számra is készül.

Péni olimpiai felkészülése hamarosan kezdetét veszi, ám előbb még a győri 10 méteres Európa-bajnokságon kell lőnie, méghozzá nem kis nyomás alatt, hiszen a junioroknál mindenképpen dobogós eredményt vár tőle a szövetség.

– Nem fogok minden világkupára elutazni, egyelőre csak Bangkok és Rio a biztos. Májusban és júniusban az iskolára is kell időt szakítanom. Ebben az évben újra a 11. osztályt járom, mert rengeteget hiányoztam tavaly. Már egy éve is jó eredménnyel zárhattam volna, de az én célom a tanulásban is a kiváló eredmény elérése, s úgy gondolom, hogy a két csonka évben el tudom sajátítani azt a tudást, ami ehhez kell.

István természetesen egyre többet gondol az olimpiára.
– Ha már ott leszek, mindenképpen szeretnék döntőbe jutni – jelentette ki. – Erre a legnagyobb esélyem légpuskában van, ugyanakkor, ha így fejlődöm tovább, 50 méteren is lesz esélyem rá. A fináléban aztán már bármi megtörténhet.

(gergely)