Péntek óta több mint 7300-an töltötték le a BKK Futár mobilalkalmazást

  •  
  •  
  •  


Péntek dél óta elérhető a Budapesti Közlekedési Központ okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, valós idejű útvonaltervezést és térképes járműmegjelenítést lehetővé tevő ingyenes mobilalkalmazása, a BKK FUTÁR, amelyet megjelenése óta – vasárnap délelőtti adatok szerint – több mint 7300-an töltöttek le és használnak a közösségi közlekedés során.

Az applikáció, amely a forgalmasabb megállóhelyeken megismert kijelzők adatait immár mobiltelefonon is megjeleníti, nemcsak a letöltési statisztikák szerint sikeres – az Apple alkalmazásboltban például listavezető az ingyenes alkalmazások között –, de a felhasználói visszajelzések is azt mutatják, hogy a közlekedők kedvelik és hasznosnak tartják legújabb okostelefonos fejlesztésünket.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek délben jelentette be, hogy elindította és próbaüzemre bocsátotta az okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett BKK FUTÁR Utazástervező alkalmazását, amely valós idejű útvonaltervezést és térképes járműkövetést tesz lehetővé. Az ingyenes alkalmazás mind iOS, mind Andorid, mind pedig Windows Phone operációs rendszerű telefonokon, illetve táblagépeken is elérhető. Vasárnap délelőtti adatok szerint több mint 7300-an töltötték már le és használják a BKK FUTÁR alkalmazást az utazástervezéshez, közülük mintegy 4500-an valemely androidos, mintegy 2800-an pedig iOS rendszerű mobileszközön, a hivatalos Apple alkalmazásboltban ráadásul listavezető az ingyenesen letölthető alkalmazások között; a Windows Phone készülékekre történt letöltésekről ugyanakkor még nem kaptunk hivatalos adatokat, tehát a felhasználók száma jócskán meghaladja a 7300-at.

Az új útvonaltervezőt teljes mértékben integráltuk az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerünkbe, a FUTÁR-ba, webes verziója pedig a BKK honlapján érhető el: futar.bkk.hu. Az alkalmazás elérhetővé tételével lényegében lezárul a FUTÁR-projekt, melynek keretében az összes felszíni tömegközlekedési járművet informatikai hálózatba kapcsoltuk, műholdas megfigyeléssel láttunk el. Az új informatikai rendszerrel a diszpécsereink valós időben követik és irányítják a járműveket, gondoskodnak egyenletességükről és bármilyen zavaresemény kezeléséről. Az így beérkező információkról pedig több mint 250 helyen kijelzőkön és az interneten, mobilapplikáción és sok más csatornán tudjuk tájékoztatni utasainkat. A FUTÁR vezérli az összes felszíni jármű hangos és vizuális tájékoztatási rendszerét is.

Hogy miért újdonság és miért jó a BKK FUTÁR, azt valós felhasználói vélemények alapján mutatjuk be:

„Hiánypótló alkalmazás”
Az alkalmazással úgynevezett „ajtótól ajtóig” történő, illetve akár akadálymentes útvonaltervezés is lehetséges. A BKK FUTÁR különbözik a többi utazástervező alkalmazástól: mivel a járművek helyzetének valós idejű megjelenítésére is lehetőséget biztosít, ezért az útvonalat is ennek figyelembe vételével számítja ki, nem pedig a tervezett menetrendi adatok alapján.
 
„Végre egy alkalmazás, amely pontosan jelzi, hogy mikor érkezik a járat”
A valós idejű utazástervezés által a BKK FUTÁR a hasonló alkalmazásoknál pontosabb, sőt: pontos információkat nyújt, és tényleges utazástervezést tesz lehetővé. A FUTÁR nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket is, ezért utazás közben az újratervezés is megoldható. Mivel a metrók és a hévek nem részei a FUTÁR-nak – ezek zárt pályájuk okán a tervezett menetrendjüket sokszor másodperc pontossággal tartani tudó járatok –, a tervezett menetrendjüket veszi figyelembe az utazástervező. A Combino villamosokat várhatóan 2015-ig a szállítónak fedélzeti egységgel kell felszerelnie, ezért a 4-es és 6-os villamosra tervezett, menetrendi információkat használ a rendszer, azonban ez az utazástervezést nem befolyásolja, tekintettel a körúti villamosok, sűrű, 2-3 perces követésére.

„Köszönöm BKK, hogy lehetővé tetted a buszok követését”
Az interaktív térképen a megállókat színes ikonokkal jelezzük, azokra kattintva pedig a megállóból induló járatok valós idejű indulása olvasható le. Az adatok – az utcai kijelzőkéhez hasonlóan – dinamikusan változnak a járművek mozgását figyelembe véve. A járművek kb. 30 másodpercenként küldenek információt a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel kell számolni.

„Budapestieknek kötelező”
A BKK egyrészt a FUTÁR projekt részeként, másrészt annak kiterjesztéseként elengedhetetlenül szükségesnek tartotta, hogy a forgalmasabb megállókból jól ismert és kedvelt közterületi kijelzőkön is megjelenő valós idejű indulási idők mobilalkalmazáson keresztül is elérhetők legyenek a fővárosban közlekedők számára – nem csak ott, ahol van kijelző, hanem minden megállóban.

Annak ellenére, hogy az első visszajelzések határozottan pozitívak, természetesen – mint bármilyen más okostelefonos alkalmazás elindulása esetén – előfordulhatnak még hibák, hiányosságok. A pénteken kezdődött próbaüzem célja az, hogy ezek napvilágra kerüljenek, és a felhasználói visszajelzések alapján fejlesszük, módosítsuk, javítsuk, az alkalmazást. A BKK FUTÁR fejlesztőcsapata minden, az alkalmazás használata során fellépő problémáról kap hibariportot, és azokat megvizsgálva frissíti az applikációt. Kérjük a felhasználókat, hogy az applikációban vagy az alkalmazásboltban bátran jelezzék felmerülő igényeiket, problémáikat a BKK FUTÁR-ral kapcsolatban.