Pesti srácok Újpesten

  •  
  •  
  •  

Kicsinek bizonyult az Újpest Színház, a Pesti Srácok című musical bemutatóján, október 22-én, szombaton este; annyian jöttek el a darabot megnézni, hogy még a pótszékek sem hoztak megoldást. A nézők megérezték, hogy ezen az estén különleges élményben lesz részük. És tényleg: az ’56-os forradalom sablonoktól mentes megközelítése, a fiatalok lendülete, és a slágerek igazolták a várakozásokat, ováció és tapsvihar kísérte az előadást.

A Pesti Srácok című darabot Harsányi Gábor érdemes művész írta, a zenét Gyarmati István és Saliga Miklós szerezte. Kulcsszereplő a történetben Dózsa László érdemes művész, aki maga is részt vett az 1956-os forradalomban, és most játékmesterként segítette az előadást. Harsányi különös keretbe ágyazta a cselekményt: fiatal, leendő művészek, egy gólyatáborban várják a tanárt, aki eldönti, hogy alkalmasak-e a pályára. Élethelyzetek láncolatát kell eljátszaniuk, a forradalom főbb eseményeiről. A játék véresen komollyá válik, megelevenedik a múlt. A sok zenével, énekkel, tánccal fűszerezett előadás sok meglepetést tartogatott: az idősíkok csúsztatása kontrasztossá tette a forradalom mai üzeneteit is. Ezzel, és a színpad képi világával, a slágergyanús dalokkal, a tehetséges fiatalok lendületes játékával, sikerült megfogni a közönséget.  Pászthy Viktória, Vanya Róbert, Szatmári Gábor és a többiek is kitettek magukért, mint ahogy a susztert alakító, rutinos színész, Nyári István játéka is magas színvonalú volt.

Nem lehet kétségünk afelől, hogy az ifjú szereplők közül jó néhányan sokra viszik majd a színészi pályán. Miként annak is nagy a valószínűsége, hogy ez a musical sikertörténet lesz. Az előadás végén, akarom mondani, majdnem végén Dózsa László megköszönte a szponzorok támogatását, mert az előadás nem jöhetett volna létre, ha például Újpest Önkormányzata nem nyúl a zsebébe.

Következett a ráadás, aztán a ráadás ráadása. A közönség felállva tapsolt, és éljenzett, egyszerűen nem akarták leengedni a színpadról a szereplőket, fenn is, lenn, a nézőtéren is csillogtak a szemek.

Á.T.