Petárda kommandó vigyázott a négylábú kedvencekre szilveszterkor

  •  
  •  
  •  

Szilvesztertől január 6-ig tartott napi 24 órás ügyeletet az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, hogy a petárdáktól, tűzijátéktól megrémült, otthonról elszökött kutyusokat befogják és biztonságos helyre szállítsák.

Harmadik alkalommal szervezett úgynevezett petárda kommandót az Állatmentő Liga illetve a tagjaiból másfél éve alakult Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat, melynek működését Újpest Önkormányzata is támogatja.
Idén először a Rex Kutyaotthon Alapítvány is csatlakozott az év végi akcióhoz, orvosi ellátást, illetve átmeneti otthont biztosítva a megrémült, sérült állatoknak.

Mivel készültek a szilveszteri akcióra?
A Rex elsősorban szabad férőhelyek biztosításával, orvosi ügyelettel. December 31-e és január 6-a között 14 kutyus került hozzánk – mondja Kállay Rita, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezetője. Közülük 8 már sikeresen haza is térhetett gazdájához. Hat kutya még nálunk van, de úgy tűnik, hogy közülük még egynek meglett a gazdája. 

Sérült kutyát kellett-e ellátniuk?
December 31-én hoztak be az Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai egy labrador jellegű, sérültnek tűnő kutyust. Róla vizsgálat után kiderült, hogy nem baleset áldozata, hanem csontdaganata van, attól sántít. Folyamatosan végezzük rajta a vizsgálatokat, próbálunk enyhíteni fájdalmain. Mivel chip, azonosító jel nincs benne, gazdáját egyelőre nem találjuk.

Mi volt a tapasztalatuk, milyen állapotban kerültek ide azok a négylábúak, melyek a petárdázás, tűzijáték zajától megijedve szöktek el otthonról?
A legtöbbjük meg volt riadva, elbizonytalanodott, de voltak olyanok is, amelyek aránylag hamar megnyugodtak, kiheverték a sokkhatást. Ezek láthatóan jól szocializált, barátságos, kedves állatok. Nem tudjuk, hogyan kerülhettek utcára.

Mi lesz azokkal a kutyákkal, amelyekért nem jelentkeznek a gazdáik?
A chip nélküli kutyák 14 napos karanténba kerülnek, majd átesnek a szokásos örökbefogadás előtti állategészségügyi ellátáson, ivartalanításon. Ezt követően kerülhetnek új gazdához.

A Járőrszolgálat ebben az időszakban nem csak Újpesten tevékenykedett. Hány kutyust sikerült begyűjteni és biztonságba helyezni? – kérdezem Pataki Gábortól az Állatvédelmi Liga és az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetőjétől.
Az Ebrendészet, a Rex és a mi ügyeleti számainkra összesen közel 150 bejelentés érkezett, ami elég soknak tűnik az országos 300-hoz képest. Első nap hat, később három autóval dolgoztunk, általában 12-12 fős csapatokban. Két olyan mentőautóval rendelkezünk, melyek a legjobban felszereltek az országban. 53 chippel jelölt kutyust tudtunk a befogás után azonnal hazajuttatni. 11 esetben sajnos már nem lehetett segíteni, csak a gazdát értesíthettük a balesetet szenvedett kutyája elpusztulásáról. Itt már csak a tetemek elszállításában segédkezhettünk.

Melyek voltak a legnehezebb ügyek?
A legkalandosabb helyzetek azok, amikor autópályára tévedt kutyát kell mentenünk. Most is volt egy ilyen, az M3-ason egy spániel indult el Fót felé a forgalommal szemben. A rendőrség azonnali segítségével sikerült a forgalmat nagyon gyorsan lezáratnunk. Az autósok türelmesen megvárták, amíg befogtuk az állatot, amely az átélt sokk miatt nem könnyen adta meg magát. Rendesen megizzasztotta a csapatunkat, mire biztonságba tudtuk helyezni. A pályán nagyon gyorsan megtörténhet egy baleset, amit lehetetlen elkerülni. Sajnos több ilyennel is volt dolgunk.

Hogyan fogadták önöket azok a gazdik, akikhez visszavitték elkóborolt kedvenceiket?
Meglepő reakciókkal találkoztunk. Volt, aki nem is akarta átvenni a megtalált ebet, mondván, úgyis hazajön mindig. Természetesen ez nem így működik, az állat biztonságáról köteles gondoskodni tulajdonosa. Volt azonban olyan is, aki elsírta magát a meghatottságtól, mert nem gondolta, hogy vannak olyan emberek, akik arra áldozzák az ünnepet, szabadidejüket, hogy hazaviszik családjuk kedvencét.

Általában milyen messzire jutnak el ilyenkor a megszökött kutyák?
Szilveszterkor 2-3 kerületen át kóborolnak, úgyhogy elég sokat kellett mennünk utánuk. Ez alatt a néhány nap alatt elautóztunk közel 250 ezer forintnyi üzemanyagot. Szerencsére vannak támogatóink, Újpest önkormányzata is mellettünk áll.

Jövőre is lesz petárda kommandó?
Mindenképp! Mi nem sajnáljuk az időt, energiát. Ha csak egy kutyust mentünk meg, már akkor is megéri!

P.J.