Petőfi Csarnok, 2009. június 25-26.

  •  
  •  
  •  

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988. óta június 26-án tartják a Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évben megfogalmazza a nap témáját, és emberek millióit mozgósítja szerte a nagyvilágban. Évente más-más aspektus kerül előtérbe, idén az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítása lesz a központi téma.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Rendészeti Megelőzési Társaság kiemelkedően közhasznú egyesülettel (REMET) és a Petőfi Csarnokkal közösen egy nagyszabású rendezvény szervez a Világnap tiszteletére. 

 Az esemény kiemelt támogatója a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, valamint a Fővárosi Önkormányzat és az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ez egyben egy „Guiness”-rekord kísérlet „a leghosszabb folyamatos drogmegelőzési rendezvény” kategóriájában, a csúcs várhatóan 37 órás lesz, 2009. június 25-én 09.00 órától 26-án 22.00 óráig.

A rendezvénynek a Petőfi Csarnok ad otthont, ahol évek óta tartanak drogmegelőzési programokat, nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a fiatalok elérése, szórakoztatása terén.

 

A rendezvény szakmai programjai között a kábítószerügy állami és civil szereplői megvitatják a készülő nemzeti drogstratégia érzékenynek tartott elemeit. Bemutatásra kerülnek az állami, a rendészeti szektor, valamint a társadalmi szervezetek szakterületi tevékenységei, törekvései.

 

A közlekedés-biztonsági programok a diszkóbalesetek, ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés elleni fellépést, a rutintalan vezetők tipikus vezetési hibáinak bemutatását szolgálják.

Népszerű humoristák, énekesek, olimpiai bajnokok szórakoztatják a jelenlévőket, a rendezvényt pedig egy rock koncert zárja, megünnepelve a sikeres rekordot.

 

A rendezvényünk célja a témára történő figyelemfelhívás, hogy rávilágítson arra, hogy korunk egyik nagy veszéllyel járó jelenségével szemben csak is tudatos, szakmai és közösségi fellépés lehet  hatékony. A társadalmat érzékennyé kell tenni a drogproblémákkal küzdő egyének és családok elfogadására. Propagandát kell folytatni azért, hogy minden emberben tudatosuljon: a drogfogyasztó gondokkal küzdő személy, akinek segítségre és nem elutasításra van szüksége. A társadalomnak egészséges, aktív emberekre van szüksége, ezért támogatnia kell azok visszatérését a közösségbe. Célunk, hogy bemutassuk azokat a szórakozási lehetőségeket, amelyek teljessé teszik egy ember életét, illetve rávilágítsunk arra, hogy a humor, a tartalmas beszélgetés, a jó közösség védelmet ad mindenki számára, aki tudatosan akarja élni az életét.

 

A rendészeti szervek célja elsősorban a terjesztői magatartások felderítése, munkánk során a hangsúly a kereskedelem, a terjesztés csökkentésén van.

 

A rendezvény minden kedves érdeklődő, nézelődő számára ingyenesen megtekinthető, a szolgáltatások ingyenesen igénybe vehetők. A résztvevők értékes díjakat és ajándékokat nyerhetnek.